Denetim, vergi, kurumsal finansman ve danışmanlık alanında hizmetler sunan KPMG tarafından her sene düzenli olarak yapılan Küresel CEO Araştırması’nın 2022 yılı sonuçları açıklandı.
KPMG’nin Temmuz-Ağustos aylarında düzenlediği ve 1,300 CEO’nun katılım sağladığı anket sonuçlarına göre CEO’lar gelecek 12 aylık dönemde resesyon bekliyor ancak çoğunluğu resesyonun “kısa süreli ve ılımlı” olacağını öngörüyor. Her 10 CEO’dan sekizi, önümüzdeki 12 ay içinde bir resesyon beklediğini söylerken, yedisi bu resesyonun beklenen büyümeyi sekteye uğratacağına inanıyor. Araştırmaya göre, ekonomideki dalgalanmaların devam etmesi nedeniyle CEO’ların yüzde 39’u halihazırda işe alımları durdururken, yüzde 46’sı önümüzdeki 6 ay içinde iş gücünde küçülmeye gitmeyi düşünüyor. Ayrıca her beş CEO’dan dördü, şirketlerini beklenen resesyona hazırlamak için kısa vadeli dijital dönüşüm stratejilerine ara verdiğini veya yavaşlattığını belirtirken, siber güvenlik de artık en büyük riskler içinde yer almıyor.
Resesyonun kısa süreli ve hafif olabileceğini belirten anket katılımcıları bu durumun şirketlerin pandemi sonrası devam eden toparlanma sürecini sekteye uğratabileceğinden endişe ediyor. Ankete göre Asya Pasifik’te resesyon beklentilerinin daha düşük olduğu görüldü. Ankete katılanların yüzde 63’ü gelecek sene resesyon beklerken küresel çapta beklenti yüzde 86 oldu.
Küresel CEO’lar ‘kısa süreli resesyon’ bekliyor
KPMG Türkiye Başkanı Murat Alsan araştırma sonuçlarına yönelik olarak açıklamalarda bulundu. Pandemi ile birlikte üst seviyeye çıkan ekonomik çalkantıların CEO’ları ve iş dünyası liderlerini etkilediğini belirten Alsan: “Küresel pandemi, jeopolitik gerilimler, enflasyonist baskılar ve finansal zorluklar gibi nesilde bir görülen sorunlar kısa süre içinde arka arkaya geldi. Bu zorluklar küresel CEO’ların da iyimserliklerini olumsuz yönde etkiliyor. Ekonomik gelişmelerin şu anda iş dünyası liderleri için en önemli endişe kaynağı olması şaşırtıcı olmasa da yöneticilerin kendi şirketlerine ve uzun vadeli büyüme beklentilerine makul düzeyde güven duyduklarını görmek cesaret verici. Son yıllarda yaşanan olaylar iş dünyası için gerçek bir türbülans yarattı. Bu araştırmada ortaya çıkan bulgular, bu olaylarla mücadele eden ve üstesinden gelen yöneticilerin şirketlerinin dayanıklılığına daha fazla güvendikleri ve bugün karşı karşıya olduğumuz gerçek belirsizliklerin bazılarını azaltmaya odaklandıkları konusunda temkinli bir iyimserlik sağlayabilir.” dedi.
Resesyon beklentisine rağmen CEO’ların yıl başına kıyasla daha iyimser olduğu ve 3 yıllık dönem için büyüme bekledikleri görüldü.
KPMG Singapur Yönetici Ortağı Ong Pang Thye ise “Dünya çapında CEO’ların küresel ekonomiye olan güven ve üç yıllık perspektifte iyimser beklentileri artıyor.” değerlendirmesini yaptı.