Tuzla Belediyesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi.
Yapımı Tuzla Belediyesi tarafından tamamlanan, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) desteğiyle, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi iş birliğiyle kurulan Tuzla Belediyesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin açılış töreni, Bakan Varank’ın katılımıyla düzenlendi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Anadolu Yakası’nın en büyük ve en fonksiyonel parkı olan Şelale Eğitim Parkı’nın her yönüyle vizyoner bir proje olduğunu belirterek, “Bu park, bu altyapılarla tüm Türkiye’ye hizmet edebilecek devasa bir yatırım. Bilimseverlerden üstün yetenekli evlatlarımıza kadar bu parkta herkes düşünülmüş. Türkiye’nin ikinci süper bilgisayarı da burada, bilişim ekosistemi de düşünülmüş.” diye konuştu.
Tuzla Belediyesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin kendi güneş enerjisi santraliyle kendi kendine yeten bir merkez olduğunu aktaran Varank, şunları kaydetti:
“Girişimcilere, işletmelere, kuluçka öncesi ve sonrası süreçlerde etkin hizmetlerin sağlandığı teknoloji geliştirme merkezleri Türkiye genelinde giderek yaygınlaşmaya devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ilgili kuruluşumuz KOSGEB eliyle bugüne kadar 17 TEKMER’in kurulumuna öncülük ettik. 2021 yılından bu yana 15 yeni TEKMER faaliyete geçti. Tuzla Belediyesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin farkını da söylememiz gerekir. Burası yerel yönetimler bazında ilk kurulan TEKMER’imiz. Biyoteknoloji, yazılım, kimya ve yapay zeka uygulama alanlarında çalışılarak inovasyon ekosistemimize önemli katkılar sağlanacak. Bu TEKMER, diğer belediyelere de hem örnek hem de öncü olacak.
Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, ‘Bu merkezden 10 yıl içerisinde 5 unicorn çıkarmayı hayal ediyoruz’ dedi. Biz bu notu aldık, bu işin takipçisi olacağız. Türkiye’nin unicorn kervanına buradan girişimler istiyoruz. Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi bilhassa son 2 yılda adeta uçuşa geçti. Milyar dolar değerlemeye ulaşan unicorn ya da bizim tabirimizle ‘Turcorn’ sayımız şu anda 6. Bunlardan 2 tanesi de 10 milyar doların üzerinde değerlemeye ulaştı. Her alanda olduğu gibi Turcorn sayısında da hedeflerimiz büyük. Daha fazla Turcorn adayının önünü açmak, ‘scale up’ ekosistemini derinleştirmek için Turcorn 100 Programı’nı başlatıyoruz. Bu programla erken aşamayı geçmiş girişimleri ve küresel hedefleri olan teknoloji girişimlerini desteklemeye devam edeceğiz. O programın da bir parçası olarak Tuzla Belediyesi TEKMER’i görmek istiyoruz.” dedi.