Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) tarafından sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve girişimcilik konularında farkındalık yaratmak için organize edilen “Sürdürülebilirlik Zirvesi” bugün gerçekleşiyor.
Ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleşen zirvede alanında yetkin çok sayıda konuşmacı yerini aldı.
“Sürdürülebilirlik” ve “Dijitalleşme” teması kapsamında üyelerinin ve paydaşlarının bilgi ve farkındalığının artırılması amacıyla farklı boyutlarda ve geniş bir yelpazede çalışmalar gerçekleştiren EGİAD tarafından İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen “Gelecek için Sürdürülebilirlik Zirvesi” bugün başladı.
Ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleşecek Gelecek için Sürdürülebilirlik Zirvesi’ne yaklaşık 250 fiziki 1000’e yakın online ziyaretçinin katılması planlanıyor. Online olarak da gerçekleştirilecek olan zirvede iş dünyası temsilcileri, STK’lar, sanayi ve ticaret odalarının yetkilileri, akademisyenler, girişimciler, üniversite öğrencileri bir araya gelecek.
Açılış konuşmalarının ardından; Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki tarafından İzmir Girişimcilik Endeksi Raporu Lansmanı, Ferdi Aksu moderatörlüğünde Sürdürülebilirlik Paneli, Haider Pasha tarafından Siber Dayanıklılık, Seda Aksu moderatörlüğünde Geleceğin İş Dünyası Paneli, Ece Elbirlik Ürkmez moderatörlüğünde Toplum Paneli ve Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan tarafından “Modern Zamanlar, Değişen Beklentiler: Yarın Bize Neler Getirecek?” temalı konuşmalar gerçekleştirilecek.
İzmir Girişimcilik Endeksi Raporu Açıklandı
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen ilk panelde konuşan Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, İzmir Girişimcilik Endeksi Raporunu açıkladı. İlk kez açıklanan raporun sunumunu gerçekleştiren Selçuki, “İzmir’de iş kurmanın kolay olduğunu düşünenler örneklemin yüzde 26’sını oluşturuyor. Bir girişim faaliyetinde bulunma deneyimi olan katılımcılara finansmanı nereden sağladıkları sorulduğunda yüzde 47’lik bir oranla en sık verilen yanıtın öz kaynaklar olduğu gözlenmektedir. Yüzde 29 oranında katılımcı, finansmanını aile ve tanıdıklarından sağladığını söylerken yüzde 22 bankaya borçlandığını bildirmektedir. ‘Önümüzdeki üç ay içerisinde İzmir’de iş kurmak için iyi fırsatlar olacak’ ifadesine katılım durumlarına bakıldığında çoğunluğun yüzde 67 olumsuz görüş bildirdiği saptanmaktadır. İzmir’de iş kurmak için iyi fırsatlar olacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların yüzde 35’i bunu yatırım bulma kolaylığına dayandırırken, yüzde 28 ile ikinci sırada konumlanan yanıt ihracat potansiyeli olmaktadır. Birden fazla seçeneğin işaretlenebildiği bu soruda teşvik programları yanıtı yüzde 19, kültürel çeşitlilik ise yüzde 17 oranında katılımcı tarafından ifade edilmektedir. İş sahiplerinin önemli bir çoğunluğu işlerinin geleceği ile ilgili karar alırken toplumsal ve çevresel sonuçları dikkate alıyor. Gelecek 5 yıl içinde 6 veya daha fazla çalışan istihdam etmeyi planlayanların oranı iş sahiplerinin oranı ise yüzde 55. Katılımcıların çoğunluğu geçen yıla kıyasla işletmelerinin büyüme beklentisini düşük görmektedir. Büyüme beklentisini düşük olarak görenlerin oranı yerleşik işletme sahipleri arasında görece daha yüksektir. ‘Önümüzdeki altı ayda hizmet veya ürünlerimi satmak için dijital teknolojileri daha fazla kullanacağım’ ifadesine katılım oranları incelendiğinde yüzde 48’in olumlu beyanda bulunduğu gözlenmektedir. Kullanılacak teknolojiler sorulduğunda katılımcıların yüzde 70 oranındaki önemli çoğunluğu bu soruya internet sitesi cevabını verirken yüzde 41’lik bir oranla ikinci sırada mobil uygulama yer almıştır” ifadelerini kullandı.