Birleşmiş Milletler Kadın Birimi öncülüğünde düzenlenen Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma Zirvesi girişimci kadınları, iş dünyasını, sivil toplumu, kamu ve uluslararası kuruluşları İstanbul’da bir araya getirdi.
Zirve ile kadın tedarikçilerin kamu ve özel sektör tedarik ağlarında daha fazla yer almasını sağlayarak kadınların ekonomik güçlenmesini desteklemek ve kadın tedarikçilerin kamu ve özel sektör tedarik ağlarında daha fazla yer almasını sağlamak hedefleniyor. Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma Zirvesi Birleşmiş Milletler Kadın Birimi öncülüğünde, KAGİDER ve Global Compact Network Türkiye ortaklığında gerçekleştirildi.
BM Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, KAGİDER Başkanı Emine Erdem, Global Compact Network Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Dilek Cesur ve İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson gibi alanında isminden söz ettiren birçok önemli isim Zirve’de konuşmacı olarak yer aldı.
İsveç’in İsveç Uluslararası Kalkınma İş birliği Ajansı aracılığıyla fonladığı Zirve kapsamında gerçekleşen oturumlar ile girişimci kadınların tedarik zincirlerine dahil olmada yaşadığı zorluklar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Zirveye katılan firmalar tarafından girişimci kadınları destekleme kapsamında yürütülen projeler sunuldu. Girişimci kadınların tedarik zincirlerine girebilmesi için atılacak adımlar düzenlenen panellerle tartışıldı. Türkiye’de toplumsal cinsiyete duyarlı satın alma uygulamalarının özel sektör ve kamu nezdinde artırılmasını hedefleyen Zirve, katılımcıların birbirlerini tanımaları, satın alma ekosistemindeki zorlukları daha iyi anlamaları ve çözüm önerileri getirmeleri için uygun bir ortam sağladı.
“Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma”
Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma, şirketlerin ve kamunun hizmet alımı yaparken toplumsal cinsiyeti gözeterek kadınların tedarik zincirine eşit katılımını sağlar. Bu sayede, yapılan hizmet alımları hem kadınların ekonomik güçlenmesine destek olur, hem de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında rol oynar. Sadece kamu alımlarının bile küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 12’sini oluşturduğu düşünüldüğünde, satın alma kararlarının ekonomik etkisinin büyüklüğü daha iyi anlaşılabilir. Türkiye’nin GSYH’sinin yaklaşık 6 katı olan bu rakam, dünyadaki tedarik zincirlerinden kadın girişimcilerin pay alabilmesinin önemini ortaya koyuyor. Günümüzde dünya çapında şirketlerin üçte birine kadınların sahip olmasına rağmen büyük şirket satın alma bütçelerinin sadece %1’i girişimci kadınlara ulaşıyor. Girişimci kadınların toplumsal cinsiyete duyarlı satın alma ile desteklenmesi ise kalkınmayı ve eşitliği güçlendirirken, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir ekonomi modeli sunuyor.