İstanbul Ticaret Odası (İTO) 2023’te yetişmiş eleman sorunu ile dijital dönüşüme odaklanmayı hedefliyor.
2022 Faaliyet Raporu ile 2023 İş Programı ve Bütçesi’nin ele alındığı Meclis Toplantısı’nda konuşan Şekib Avdagiç, İTO’nun faaliyetlerinin 2023’te iki konuya yoğunlaşacağını kaydetti. Birincisinin üretimin teminatı olan yetişmiş elemanı sorun olmaktan çıkartacak mesleki eğitim ve girişimcilik hamleleri olduğunu belirten Avdagiç, ikincisinin ise salgınla önemi bir kez daha anlaşılan dijital dönüşüm olduğunun altını çizdi.
İTO Meclis Toplantısında 2022 yılında gerçekleştirilen çalışmalar ve 2023 yılı İş Programı masaya yatırıldı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç 2023 yılı İş Programı hakkında yaptığı konuşmada iki konuyu odak noktalarına aldıklarını belirterek, “Birincisi üretimin teminatı olan yetişmiş elemanı sorun olmaktan çıkartacak mesleki eğitim ve girişimcilik. İkincisi ise salgınla önemi bir kez daha anlaşılan dijital dönüşüm.” ifadelerini kullandı.
Açıklamalarında İTO’nun bu yıl gerçekleştirdiği çalışmalara da değinen Avdagiç, 2022’de ihracattan dijital dönüşüme, devlet destek ve teşviklerinden yeşil mutabakata, yapay zekadan markalaşmaya kadar birçok konuda 349 eğitim, seminer, toplantı ve webinar düzenlediklerini kaydetti.
Avdagiç, meclis üyelerine Oda’nın 2023 yılı iş programına ilişkin olarak da bilgi verdi. Mesleki eğitim çalışmalarına özel bir önemin verileceğini yinelerken, mesleki ve teknik liselerinde Mesleki Eğitim İş birliği Projesi’nin başarıyla yürütüldüğünün altını çizdi.
Dijital dönüşüm için de çalışmalar yürüttüklerini belirten Avdagiç, 2022’de 534 binden fazla faaliyet belgesi düzenlediklerini, firmaların üretkenlik artışına işaret eden ‘kapasite raporu’ taleplerinde de artışın sürdüğünü ifade etti. İTO’nun gurur projelerinden biri olacağına inandıkları SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi Projesi’ni bu yıl hayata geçirdiklerini vurgulayarak, “Evet, bu proje bizim gurur projemizdir, çünkü biz SoftITo Akademisi ile geleceğin ekonomisini bugünden inşa etmek için yola çıktık. İstihdam hedefli yeni nesil yazılım ekosistemi oluşturarak, çok önemli bir ayrışma sağlayacağız.” değerlendirmelerini yaptı.
Uçtan Uca e-İhracat Merkezi Projesi’yle de Türkiye’nin e-ihracattaki yüksek potansiyelini açığa çıkartmayı amaçladıklarını belirten Aydagiç, İTO’nun restorasyon projelerine de değindi. Girişimciliğin geliştirilmesi ve ihracatın artırılması gibi doğrudan ekonomiye-ticarete yönelik projeler geliştiren ve uygulayan İTO, sosyo-kültürel alanda da öncülük yapmaya devam ediyor. Bu alanlarda özellikle kadın girişimciliği konusunda ciddi bir kaynak ayırdıklarını belirten Aydagic, İTO bünyesinde kadın temsiliyetinin önemine dikkat çekti.