Dünya’nın 3. büyük sivil toplum organizasyonu olan ve Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Junior Chamber International (JCI) tarafından bu yıl ilki düzenlenen Türkiye Farkındalık Ödülleri sahiplerini buldu.
Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen ve 18-40 yaş arası gençlerin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda gerçekleştirdikleri gönüllü çalışmalarını onore eden Türkiye Farkındalık Ödülleri, ödül töreni 5 Aralık Pazartesi günü Nişantaşı Üniversitesi Neotech Kampüsü Doç. Dr. Cevdet Uysal Konferans Salonunda gerçekleşti.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda gönüllü olarak projeler üreten gençleri gururlandırmak ve sürdürülebilir yaşama dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Türkiye Farkındalık Ödülleri’nin jüri koltuklarında ise alanında uzman akademisyenler, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, sanat dünyasının önde gelen isimleri ve iş insanları yer aldı.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 17 başlığını yarışma kategorisi olarak belirlenen törende, bu amaçlar doğrultusunda çalışmalar gerçekleştiren gençlerin başvuruları sonucunda yapılan jüri değerlendirmesi ile ödüller sahipleriyle buluştu.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 2015 yılında kabul edilen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” (SKA) ile belirlenen bu 17 amaç; gezegenimizi korumayı, daha sürdürülebilir, güvenli ve sonraki nesillerin yaşayabileceği bir gelecek inşa etmeyi; özgür, eşit ve insanlığa yakışır bir yaşam tarzını herkes için sağlamayı mümkün kılıyor.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını temel alan projeler arasında sürdürülebilirliği masallar aracılığı ile çocuklara ve gelecek nesillere aktaran masal kitapları, oyunlar ve atölye programları, kadın balıkçıları ve sudaki yaşamı destekleyen girişimler, 21. yy. yetkinlikleri, kişisel gelişim ve sosyal beceri eğitimlerini içeren hukuk eğitim programı ve diğer birçok proje yer aldı.
TFÖ Ödül Kategorileri ve Birincileri:
- Yoksulluğa Son – Doğan Koç
- Açlığa Son – Güldane Serçemeli
- Sağlık ve Kaliteli Yaşam – Suat Arı
- Nitelikli Eğitim – Nurten Akkuş
- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği – Elif Damla Karakolcu
- Temiz Su ve Sanitasyon – Gizem Kurt
- Erişilebilir ve Temiz Enerji – Ceylin Şirin
- İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme – İrem Savcı Köroğlu
- Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı
- Eşitsizliklerin Azaltılması – Tuğçe Ekin
- Sürdürülebilir Şehirler ve Toplumlar – Halis Hakyemezoğlu
- Sorumlu Üretim ve Tüketim – Sezen Günaydın
- İklim Eylemi – Siğnem Uçar
- Sudaki Yaşam – Melike Ayan Gündüz
- Karasal Yaşam – Ayça Çelikbilek
- Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar – Muhammed Furkan Cenger
- Amaçlar İçin Ortaklıklar – Merih Bengisu Yiğit