Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) himayesinde, E-ticaret Merkezi AŞ ve Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) tarafından 85. organizasyon düzenlendi.
Edirne’de gerçekleştirilen “Türkiye Teknoloji Buluşmaları” sona erdi. Program kapsamında; e-ticaret, e-ihracat, dijitalleşme, metaverse, NFT ve blockchain konularının konuşulduğu oturumlar ve sunumlar yapıldı.
Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin açılış programında TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, son yıllarda tüm ülkelerin, dijitalleşme sürecinde önemli sıçramalar yaşadığını söyledi. Türkiye’nin de dijitalleşme alanında hızlı bir şekilde geliştiğini belirten Günay, lojistikten üretime, hizmet sektöründen tarıma kadar birçok sektörün dijitalleşmeden faydalandığının altını çizdi. Günay, “Dijitalleşme odaklı çözümler sunan, iş yapış şekillerinde dijitalleşmeyi etkin kullanan şirketler birkaç adım öne çıkıyor, yatırım alıyor ve finansmana erişebiliyor. Bu nedenle TOBB olarak özel sektörün dijitalleşmesini ve yeni nesil girişimciliğin gelişmesini hedefliyoruz ve bunun için çalışıyoruz.” açıklamalarında bulundu. Günay, 81 ilde firmalara yönelik dijitalleşme ve e-ticaret eğitimleri verildiğini de ifade etti.
Programın açılış konuşmasını yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise Trakya Teknoloji Buluşmaları programının ilk kez 2015 yılında düzenlendiğini belirterek Trakya’yı hem Türkiye’de hem de dünyayla rekabet edecek bir konuma getirmek için çalıştıklarını söyledi. Şahin, “Buluşmaların devamında burada konuştuklarımızı oturduk iş dünyası ile ilerleyen yıllarda birçok projeye imza atarak gerçekleştirdik” dedi. Trakya’da e-ticaret yapmak isteyen şirketler için de proje hazırladıklarını söyleyen Şahin, “Bu proje sayesinde Trakya’daki tüm firmalarımız, e-ticaret nasıl yapılabilir konusunda bire bir danışmanlık verilerek proje yaptık. İstiyoruz ki Trakya’da e-ticaret yapanlar ve yapmak isteyenleri buluşturalım. Bütün yönleriyle meseleleri ele alalım, işlerini kolaylaştıralım. Gerekirse ilk yıl yapılacak masrafları bizler üstlenelim, onlara yardımcı olalım. Böylece e-ticarette de Trakya söz sahibi olsun.” açıklamalarında bulundu.
Konuşmaların ardından programda “E-ihracat ile küçülen dünya” konulu panel gerçekleştirildi. Programda ayrıca, “Fiijtal dünyada perakendenin yarını”, “Trakya Kalkınma Ajansı’nın Trakya’da dijitalleşmeye katkıları ve genç istihdamı”, “E-ihracata devletin bakışı”, “Karma iş gücü ve Freelance ekosistem”, “Sınırların ötesinde iş yapmak”, “E-ticaret ile büyüyen dünya”, “Meta gelecek” ve “Metaverse ile yeni evren” konularında sunumlar yapıldı.