Gelişmiş akıllı ticaretlere yönelik; kripto varlık, blockchain, NFT gibi alanlarda merkezi/bağımsız ürün ve hizmet sunan Balance Network’ün CEO’su Ahmet Akkaya ile girişimcilik yolculuğunu ve blockchain yapısının teknoloji ekosistemine etkilerini konuştuk.
İş ve Girişim okurları için kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba, İstanbul’da doğdum ve büyüdüm. Lise ve üniversite eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nde aldım. Girişimci karakterimden dolayı üniversitenin ilk yılında iş hayatına atıldım. Pazarlama alanında birçok şirkette çalıştım. Foodtech ve IOT StartUp’ları kurdum. Şu anda Balance Network’te CEO olarak görevimi devam ettiriyorum.
Girişimcilik yolculuğunuza adım atma kararınızda sizi en çok ne etkiledi?
Girişimcilik yolculuğu ve tutkusu lise yıllarında ilk paramı kazanmam ile başladı. Zaman içinde çoğunluğu pazarlama ve satış alanında olan birçok iş yaptım ve kurdum. Hepsi birbirinden farklı hikâyelere sahip olmasıyla birlikte, ana odağım her zaman insanların hayatını kolaylaştıracak bir ürün/hizmet yaratmak ya da bu hedefte olan bir ekibin üyesi olmaktı. Yani yolculuğun merkezinde her zaman insanların faydasına olacak bir konu vardı.
Akıllı ticaret ekosisteminde blockchain teknolojisinin girişimciler için sunduğu fırsatlar neler?
Blockchain teknolojisi ticarette uçtan uca takibe olanak sağlıyor. Yani bir ürünün parçalarının hammadde halinden üretime geçişine, parçalardan ürünün oluşturulmasına, ürünün paketlenip sevkiyata hazırlık aşamalarının takibine ve sonrasında tüm lojistik süreçlerinin şeffaf bir şekilde takip edilmesine olanak sağlıyor.
Ayrıca NFT’leştirme ile önümüzdeki yıllarda ticaretin farklı birçok alanında önemli değişiklikler yaşanacak.
Balance Network’ü kurarken yararlandığınız temel stratejileri bizimle paylaşır mısınız?
Aslında ben Balance Network’e kuruluşundan sekiz ay sonra katıldım. Ancak stratejik olarak kullanıcı varlıklarının ekstra güvenli tutulması, kullanıcı deneyimini ve hizmeti ön plana alması, hem kripto para borsasının hem de merkeziyetsiz uygulamaların tek bir platformda bir araya getirilmesi hedeflendi.
Balance Network gibi bir platformun geliştirilmesinde blockchain dışında hangi teknolojik araçlardan yararlandınız?
Web3 teknolojileri, güvenlik uygulamaları, dijital cüzdan altyapıları, yüz tanıma ve parmak izi tanıma teknolojilerini aklıma ilk gelenler olarak sayabilirim.
Blockchain sektöründe başarılı olabilmek için hangi bilgi ve becerilere sahip olmak gerekir?
Bireysel olarak; ilgi alaka ve yaşanan gelişmeleri her an takip etmek şart. Bunun dışında iyi bir yazılım ekibi ile çok iyi proje yönetimi gerekmekte. İş birlikleri ve partnerlikler üzerinde durulmalı ve karşılıklı fayda sağlama anlayışı ile hareket edilmeli.
Blockchain tabanlı girişimlerin Türkiye’deki konumunu nasıl değerlendirirsiniz?
Erken aşamada aksiyon alan girişimler olarak değerlendirebilirim. Evet, bir yere kadar maddi manevi sürdürmeleri zor olacak ama edindikleri tecrübe ve gelişime çok açık olan bir sektörde bulundukları için sabrettiklerinde mutlaka başarıya ulaşacaklarını düşünüyorum.
Özellikle değişken bir sektör olan kripto para ve blockchain alanında riskleri nasıl minimize ediyorsunuz?
Öncelikle kullanıcı/müşteri varlıklarını ileri seviye güvenlik önlemleri ile koruma altına alıyoruz. Hem şirket içi hem de kullanıcılarımıza gruplar halinde finansal okuryazarlık eğitimi veriyoruz. Kullanıcılara veri, hesap ve yatırımlarının güvenliğini sağlamaları için periyodik bilgilendirmeler yapıyoruz.
Kullanıcılarınızdan aldığınız geri dönüşleri ürün geliştirme sürecinize nasıl uyumlandırıyorsunuz?
Ürünlerimizi canlı ortama çıkarmadan önce beta sürümlerini yayınlayıp kapalı ortamdaki test kullanıcılarımız ile test ediyoruz. Kullanıcılardan gelen yorumlar, ürüne göre değişiklik göstermekle birlikte, iki-dört hafta boyunca toplanıyor, analizi yapılıyor. Gelen yorumlara göre bazı özellikler, tasarımlar, teknolojiler; şirket içindeki ekiplerce tekrar değerlendiriliyor. Gerekli durumlarda tasarımsal, yazılımsal ve kullanılan teknolojiler bakımından revizyonlarımızı yapıyoruz. Sonrasında canlı ortama geçiş yapıyoruz.
Blockchain teknolojisi hakkında yanlış bilinen konular neler?
Blockchain teknolojisi hakkında bilinen çok az konu olduğu için, doğrular ile yanlışlar hemen hemen eşit seviyede. Yanlış bilinen ve dile getirilen söylemler ise çoğunlukla “güvensiz” ve “karmaşık” olduğu diyebiliriz.
Genç girişimcilere bir girişimi hayata geçirirken blockchain teknolojisinin rolü hakkında neler söylemek istersiniz?
Blockchain için şu an internetin ilk yılları gibi diyebiliriz. İnternet ilk kullanıma sunulduğunda da birçok çatlak ses vardı. Şu anda blockchain için de aynı şekilde. Gençlere tavsiyem; kaynağına güvenmedikleri bilgilere itibar etmemeleri, derinlemesine araştırmaları, kripto para ile blockchain teknolojisini birbirinden ayrı tutmaları ve kendilerini sürekli güncellemeleri yönünde.
Röportaj: Emre Eraslan