Türkiye’nin 2053 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefi doğrultusunda enerji dönüşümünü hızlandırmak üzere SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, önemli bir rapor yayınladı. 13. Türkiye Enerji Zirvesi’nde sunulan “Net Sıfır 2053: Enerji Sektörü için Politikalar” başlıklı rapor, ülkenin enerji sektöründe yapılması gereken değişiklikleri ve politika önerilerini detaylı bir şekilde ele alıyor.
Raporda, Türkiye’nin enerji dönüşümünü başarıyla gerçekleştirebilmesi için teknolojik yenilikler, politika ve düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor. İklim değişikliği ile mücadelede enerji dönüşümünün ekonominin tüm sektörlerinde gerçekleşmesi gerektiği, bunun için de değer zincirinin tüm aşamalarında köklü değişikliklere ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
Rüzgar ve güneş enerjisi gibi değişken üretim yapabilen santrallerin elektrik sistemine entegrasyonunun hızlandırılması gerektiği üzerinde durulan raporda, elektrik piyasalarında ve kapasite mekanizmalarında bu temiz ve esnek kaynakların önceliklendirilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Sanayi Sektöründe Karbon Yoğunluğunun Azaltılması
Rapor, enerji tüketiminin en yüksek olduğu sanayi sektöründe emisyonların düşürülmesi ve enerji yoğunluğunun azaltılması için çeşitli öneriler sunuyor. Yüksek katma değerli ve düşük karbon yoğunluğuna sahip ürün ve sektörlere geçiş, enerji ve kaynak verimliliği ile elektrifikasyonun artırılması bu öneriler arasında yer alıyor.
Ulaştırma sektöründe emisyon azaltımı için kara yolu taşımacılığının ağırlığının azaltılması ve düşük karbonlu alternatif taşıma modlarına yönelik teşviklerin artırılması öneriliyor. Demir yolu ve deniz yolu taşımacılığının paylarının artırılması gerektiği vurgulanıyor.
SHURA’nın raporunda, enerji dönüşümünü gerçekleştirecek politikaların belirlenmesi ve uygulanması için tüm sektör paydaşlarını kapsayan, kurumlar üstü bir “koordinasyon kurulu” yapısının oluşturulması öneriliyor.
Rapor, Türkiye’nin net sıfır hedefine ulaşabilmesi için uygulanabilecek politikaların bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Belirlenen politikaların sektörlere etkilerinin analiz edilmesi ve doğru bir bileşimin oluşturulması kritik önem taşıyor.