Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’ndeki radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasının üçüncü evresi tamamlandı, bölgesel ve uluslararası endişeler ise sürüyor.
Japonya’nın Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’nde, radyoaktif atık suyun okyanusa tahliyesinin üçüncü aşaması sona erdi. Bu gelişme, çevresel ve diplomatik endişeleri yeniden gündeme getirdi.
TEPCO tarafından yapılan açıklamaya göre, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’nden çıkarılan işlenmiş atık suyun okyanusa boşaltılması işlemi üç aşamada gerçekleştirildi. Bu aşamaların sonuncusu, 2-20 Kasım tarihleri arasında 7.800 ton atık suyun deniz altında inşa edilen özel bir tünel vasıtasıyla kıyıdan 1 kilometre uzağa taşınmasıyla tamamlandı.
Çevresel Etkiler ve Uluslararası Tepkiler
Bu boşaltım, bölge balıkçıları ve çevre aktivistleri başta olmak üzere, Çin gibi komşu ülkelerin de tepkisine neden oldu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) temmuz ayında yayımladığı rapor, Japonya’nın bu planının güvenlik standartlarına uygun olduğunu belirtse de, endişeler devam ediyor.
TEPCO’nun planlamasına göre, Mart 2024’e kadar toplam 31.200 ton atık suyun Pasifik Okyanusu’na boşaltılması planlanıyor. Bu süreçte, uluslararası toplumun gözetimi ve çevresel güvenlik önlemleri kritik önem taşıyor.