Türkiye, Milli Uzay Programı’nın bir parçası olarak başlattığı Ay Araştırma Programı ile Ay yüzeyine ilk kez gönderilecek uzay aracını geliştirmeye odaklanıyor. Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve diğer kuruluşların işbirliğiyle hazırlanan Milli Uzay Programı, ülkenin uzaydaki varlığını güçlendirmeyi ve uluslararası alanda saygın bir konuma gelmeyi hedefliyor.
Türkiye’nin Ay Araştırma Programı’nın ilk aşaması olan AYAP-1, Ay’ın yörüngesinden keşfi ve Ay yüzeyi ile ilk temasın gerçekleştirilmesini amaçlıyor. AYAP-1 Projesi kapsamında, Dünya’dan Ay yörüngesine ulaşacak bir uzay aracı geliştirilerek Ay yüzeyiyle temas kurulacak. Bu proje, Türkiye’nin ilk “Ay” ve “Derin Uzay” görevini gerçekleştirerek ülkeye operasyonel tecrübe kazandırmayı hedefliyor.
Yerli İmkânlarla Geliştirilen Uzay Aracı
Uzay aracının tasarımı tamamen yerli imkânlarla gerçekleştiriliyor. Görev kritik ekipmanlar için “Derin Uzay” tarihçesi bulunan alternatifler uzay aracına entegre edilerek güvenilirliği artırılıyor. Yerli ve uluslararası ortaklar tarafından geliştirilen bilimsel görev yüklerinin verileri kullanılarak, Türkiye’nin uzay bilimleri yetkinliği artırılıyor ve uluslararası işbirliği seviyesi yükseltiliyor.
AYAP-2: Yumuşak İniş İçin Hazırlıklar Başladı
AYAP-1 Projesi’nin ardından AYAP-2 Projesi ile bir gezici keşif aracı (rover), yumuşak iniş yöntemiyle Ay yüzeyine indirilecek. Bu proje kapsamında, iniş takımı gibi gereken ekipmanlar ve görüntü destekli seyrüsefer gibi teknolojiler AYAP-2 için konsept tasarım çalışmalarıyla entegre ediliyor.
Türkiye’nin Ay Araştırma Programı, ülkenin stratejik uzay kabiliyetlerini artırmak amacıyla gerçekleştirilen önemli projelerden biri olarak dikkat çekiyor. Yer gözlem ve haberleşme uyduları, küçük uydularla nesnelerin interneti, fırlatma sistemleri, yer kesimi, uzaktan algılama, uzay gözlem sistemleri gibi alanlardaki çalışmalarla birlikte “Derin Uzay” ve insanlı uzay görevleri de Milli Uzay Programı’nın odak noktalarını oluşturuyor.