Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında yapılan yüzde 25’lik artışın, güncel kur seviyesinin altında kalmasının ilaç sıkıntısını derinleştireceğini belirterek, yerli ilaç sanayine vurgu yapıyor.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), yüzde 25’lik ilaç zammına ilişkin olarak güncel bir açıklama yaptı. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan avro kurunun artırılmasına dair Cumhurbaşkanı Kararı’nın Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlattı.
Saydan, yazılı açıklamasında, yeni kararla beraber beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk lirası cinsinden 1 avro değerinin 25 Aralık 2023’te yürürlüğe girmesi ve yüzde 25 artırılarak 14,0387 liradan 17,5483 liraya yükseltilmesinin öngörüldüğünü ifade etti. Ancak, bu artışın reel kur olan 31,61 liranın sadece yüzde 55’ini karşıladığını vurgulayan Saydan, ilaç piyasasında yaşanan sorunun temel nedeninin bu güncellemenin gerisinde kalan kur seviyesi olduğunu savundu.
“Bakanlıkça belirlenen kurun, reel avro kurunun yüzde 50’si oranında seyretmesinin son 8 yıldır devam ettiğini” belirten Saydan, “Bugün yaşanan ‘ilaç yoku’ probleminin en temel sebebi budur. Kur seviyesi güncel kurun çok altında kaldığı için piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Saydan, ayrıca kararın yürürlüğe gireceği tarih olan 25 Aralık itibariyle depolardan ilaç akışının azalmaya başladığını belirterek, “10 gün süreyle biz eczacılar ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz. İlacın ulaşılabilir ve bulunabilir olması zorunludur. Aksi halde hayati öneme sahip birçok ilaç piyasada bulunamayacak duruma gelecek.” şeklinde endişelerini dile getirdi.
İlacın piyasada bulunabilir olması için sadece avro kurunun güncellenmesinin yeterli olmayacağını vurgulayan Saydan, “Bir an önce yerli ilaç sanayi desteğinin artırılarak, üretime geçilmesi gerekiyor. Bunun sonucunda hem dışa bağımlılığımız azalacak hem de ilaç fiyat avantajı sağlanmış olacak.” değerlendirmesinde bulundu.