Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) kimyagerleri, enerji depolama alanında önemli bir yenilik gerçekleştirdi. Araştırmacılar, havadan karbondioksit yakalayarak katı bir yakıt elde etmeyi başardılar. Bu katı yakıt, özel bir yakıt hücresi kullanılarak elektrik ve ısı üretimine olanak tanıyor.
MIT’nin geliştirdiği bu yöntem, özellikle güneş enerjisine dayalı sistemlerin kış aylarında karşılaştığı performans sorunlarına çözüm sunuyor. Karbondioksiti oda sıcaklığında ve düşük atmosfer basıncında işleyerek %96 verimlilikle format tuzlarına dönüştüren bu yöntem, enerji depolamada yeni bir dönem başlatıyor. Format tuzları, uzun süre saklanabiliyor ve özellikle değişken elektrik fiyatlarına karşı avantaj sağlıyor.
Bu yakıt hücresi sistemi, suyla karıştırılarak elektrik ve ısı üretebiliyor ve ev ölçeğinde kullanıma uygun. 200 deneme sonucunda herhangi bir verim kaybı olmadan, reaksiyonun tekrarlanabilirliği sağlanıyor.
MIT’in geliştirdiği bu sistem, CO2’i alkali bir sıvı içinde hapsederek, katyon değişim membran elektrolizi ile format tuzuna dönüştürüyor. Bu süreçte pH dengesi korunarak verim düşüşü engelleniyor.