“Dijital Dönüşüm” olgusunun tarihçesine bakıldığında ilk akla gelen bilgisayar ve internetin icadı olmuştur. Bilgisayarın icadı, modern dünyanın en önemli buluşlarından biri olarak kabul edilmektedir. İlk olarak 19. yüzyılda düşünülmeye başlanmış ve zamanla geliştirilmiştir. İnsanlık, bilgisayarın icadı için uzun bir yol kat etmiştir ve bu süreçte birçok bilim insanının emeği geçmiştir. Dünyanın ilk bilgisayarı olarak kabul edilen cihaz, İngiliz matematikçi Charles Babbage tarafından tasarlanmıştır ve Ada Lovelace tarafından yazılan bir programa sahiptir. Bu olağanüstü keşif, bilgisayar teknolojisinin gelişmesinde bir dönüm noktası olarak kabul edilir.
Bununla birlikte İnternetin bulunması ve ortaya çıkması kademeli şekilde gerçekleşmiştir. İlk internetin temelleri 1950’li yıllarda Amerika’da atılmaya başlanmış, Daha sonra 60’lı ve 70’li yıllarda internet hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. İnternetin tam olarak icat edilmesi 1989 yılı olarak kabul edilmektedir.
Bilgisayarın ve daha sonrasında internetin hayatımıza girmesi ile birlikte sosyal yaşantımızda “Dijital Dönüşüm” algısı yerleşmeye başlamış ve iş dünyasında en önemli başlıklar arasında yerini almıştır.
Zaman içerisinde “Dijital Dönüşüm” üzerine şirketler ve özellikle KOBİ’ler kendi ihtiyaçları ile bu dönüşüm yolculuğundaki hazır oluşlarını irdelemeye başlamış ve bu alanda geliştirilen projeleri takip ederek, kendi yol haritalarını belirlemeyi hedeflemişlerdir.
İşte tam bu noktada, Türkiye’nin “Dijital Dönüşüm” alanında öncü projeler arasında yer alan “Akıllı KOBİ”den söz etmek isterim.
Bilindiği üzere KOBİ’ler dijital dönüşümlerini tek başlarına gerçekleştirememekte, bunun için dışarıdan ürün veya hizmet satın almaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak için birçok işletme tarafından ürün ve hizmet geliştirilmekte, bu ürün ve hizmetlerin KOBİ’lere ulaşmasını sağlamak için tanıtım ve pazarlama çalışmaları yürütülmekte ve KOBİ’lere ulaşmaya çalışılmaktadır.
Diğer taraftan kamu, meslek kuruluşları ve üniversiteler tarafından dijital dönüşümün KOBİ’ler için önemine dikkat çekilmekte, KOBİ’lerin dijital dönüşümünü sağlamak üzere politikalar geliştirilmektedir.
Dijital dönüşüm konusunda geliştirilen bu ürün ve hizmetler ile bu konuda yönlendirme yapan politikalar arasında KOBİ’ler, kendilerine ulaşabilen dijital dönüşüm araçları arasında seçim yapmaya zorlanmakta ancak bu kalabalık içerisinde doğru ürün ve hizmetlere erişememektedirler. Bunun sonucunda KOBİ’ler dijital dönüşüm konusunda harekete geçmekte kararsız kalmakta, dönüşüme başlayamamakta veya başladıktan sonra dönüşümlerini tamamlayamamaktadır.
Ayrıca dijital dönüşüm konusunda ürün ve hizmet geliştiren yerli üreticiler, global oyuncular karşısında dezavantajlı konumda kalmakta, KOBİ’lere erişimde zorluklar yaşamaktadır.
Bu çerçevede VISA ile iş birliğinde işini dijitale taşımak isteyen KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetlere ulaşabilecekleri, dönüşüm için gereken bilgi ve becerilerini artırabilecekleri “Akıllı KOBİ” projesi tasarlanmıştır.
Söz konusu proje ile
- KOBİ’lerin dijital dönüşümlerine yönelik olarak karar almalarına yardımcı olacak şekilde sınıflandırılacak şekilde ürün ve hizmetlerin tanıtılacağı ve birbirleriyle karşılaştırılabileceği dijital çözümler sergi alanı,
- Dijital dönüşüm konusunda eğitim içerikleri ile uzman görüş ve makalelerin bulunacağı portal
yer almakta ve bu portal çatısı altında ürün ve hizmeti bulunan işletmelerin katılımı ile KOBİ’leri dijital dönüşüm konusunda yönlendirecek etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
KOBİ’ler yararlandıkları ürün ve hizmetler hakkında portal üzerinden görüş ve önerilerini iletebilecek, böylelikle dijital dönüşüm konusunda tüm tarafların izlenip, takip edilebileceği bir ekosistem oluşturulacaktır. Ayrıca portal içerisinde her ürün ve hizmete yönelik olarak başarı hikayelerine yer verilecek, böylelikle diğer KOBİ’lerin uygulamasına yönelik örnek modeller oluşturulacaktır.
Tasarlanan ekosistem içerisinde gerçekleştirilecek tüm faaliyetlerde yerli üretici için pozitif ayrımcılık yapılacak, yerli malı belgesinin kullanımı teşvik edilecektir.
Akıllı KOBİ, Türkiye’deki KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine her bakımdan destek olmayı planlayan bir dijital dönüşüm platformudur. TOBB’un ev sahipliğinde Visa’nın ana sponsorluğunda hayata geçen Akıllı KOBİ, dijitalleşmek isteyen KOBİ’ler ile KOBİ’lerin bu amaç için ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri sunan teknoloji tedarikçilerini birleştirmeyi hedeflemektedir.
Akıllı KOBİ Nedir?
Akıllı KOBİ, Türkiye’deki KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine her bakımdan destek olmayı planlayan bir dijital dönüşüm platformudur.
TOBB’un ev sahipliğinde Visa’nın ana sponsorluğunda hayata geçen Akıllı KOBİ, dijitalleşmek isteyen KOBİ’ler ile KOBİ’lerin bu amaç için ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri sunan teknoloji tedarikçilerini birleştirmeyi hedeflemektedir.
Akıllı KOBİ: KOBİ’lerin Dijitalleşme Çözüm Ortağı
Akıllı KOBİ, teknoloji tedarikçileri ile KOBİ’leri bir araya getirmenin yanı sıra;
- KOBİ’lere indirimli dijitalleşme fırsatları,
- Dijitalleşme Olgunluk Testi,
- Tüm konuları ele alan bilgi ve makaleler ile rehberlik,
- Dijitalleşme süreçlerini doğru yönetmeyi sağlayacak eğitimler,
- Uzman konuşmacıların yer aldığı seminer ve etkinlikler
ile KOBİ’lerin dijital dönüşüm yolculuklarının her aşamasında yanlarında yer alacaktır.
Teknoloji Tedarikçileri
KOBİ’lerin dijitalleşmesine katkı sağlayacak teknoloji tedarikçileri Akıllı KOBİ’de ürün ve hizmetlerini sergileyerek milyonlarca KOBİ’ye tek bir noktadan ulaşabilecekler.
Böylece;
- Markalarını tanıtacaklar
- Yeni müşterilere ulaşacaklar
- Sunacakları Akıllı KOBİ’ye özel indirim kodları ile KOBİ’lere destek olacaklar
- KOBİ’lerin işlerini sağlıklı bir şekilde sürdürme ve büyütmeleri için platform üzerinden uzun soluklu ilişkiler kurabileceklerdir.
Akıllı KOBİ Tedarikçi Üyeliği
Akıllı KOBİ üyeliği sayesinde teknoloji tedarikçileri;
- Firmalarını tanıtabilecekleri firma profil sayfasına sahip olmak,
- Sınırsız sayıda ürün ve hizmetlerini kategori bazlı sergilemek,
- Firma ve ürün sayfaları üzerinden KOBİ’ler ile doğrudan mesajlaşmak
- Yayınlayacakları indirim kodları ile KOBİ’lerin ilgisini kolayca ölçmek
gibi özelliklere sahip olacaklar.
Akıllı KOBİ’de Nasıl Yer Alınır?
Firmanızı Akıllı KOBİ’ye kayıt ederek, ürün ve hizmetlerini sergilemeye başlamak için;
- Akıllı KOBİ platformu üzerinden firmanızı kaydedin
- Kaydınız değerlendirilip onaylandığında üyeliğinizi oluşturun
- Firma profil sayfanızı oluşturun
- Ürün ve hizmetlerinizi sisteme girin.
Teknoloji tedarikçilerinin Akıllı KOBİ’de yer alarak ürün ve hizmetlerini sergilemeleri ücretsizdir.
TOBB “Akıllı KOBİ” projesinin daha iyi algılanabilmesi adına “Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansları”nı gerçekleştirmektedir.
Dijitalleşmek isteyen KOBİ’ler ile KOBİ’lerin bu süreçte ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri sunan teknoloji tedarikçilerini bir araya getirmeyi hedefleyen Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Platformları, 20 Eylül 2023 tarihinde Kocaeli’de, 18 Ekim 2023 tarihinde Konya’da, 14 Kasım 2023 tarihinde İzmir’de ve 21 Şubat 2024 tarihinde ise Gaziantep’te TOBB ile Oda ve Borsaların eş ev sahipliğinde gerçekleştirilmiş ve oldukça yoğun ilgi toplamıştır. Bu Konferanslar önümüzdeki günlerde de devam edecektir.
İşte, “Dijital Dönüşüm” yolculuğunda siz değerli KOBİ’lerin yol haritalarını belirlemelerine katkı sağlayacak Türkiye’nin en öncü projelerinden biri olan “Akıllı KOBİ” platformuna biraz değinerek bilgilendirmeye çalıştım.
Bu noktada Türkiye’deki KOBİ’leri https://akillikobi.org.tr/ sitesine girerek “Akıllı KOBİ” platformuna üye olmalarını temenni derim.
Yararlanılan Kaynaklar
https://akillikobi.org.tr/basinda-biz/