İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Ipsos Araştırma ve Danışmanlık Şirketi ile iş birliği içinde gerçekleştirilen ‘İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Araştırması’ sonuçları açıklandı. Araştırma, Türkiye’deki sanayi firmalarının sürdürülebilirlik konusundaki mevcut durumunu ve yaklaşımlarını anlamayı hedefliyor.
Farkındalık Yüksek, Uygulama Zayıf
Araştırma, 700’ün üzerinde sanayi firmasıyla yapıldı ve her yıl tekrarlanacak. Sonuçlara göre, Türkiye genelinde sanayi firmalarının sürdürülebilirlik konusunda en yüksek skoru 48,97 ile ‘Farkındalık’ alanında olduğu belirtildi. Ancak ‘Yaklaşım’ alanında skorlar 34,27, ‘Uygulama Skorları’ ise 18,19 olarak ölçüldü.
Kurumsal Stratejiye Entegrasyon Eksikliği
Araştırma sonuçları, sanayi firmalarının sürdürülebilirliği kurumsal stratejiye entegre etme noktasında henüz başlangıç aşamasında olduğunu gösteriyor. Firmaların sürdürülebilirlik gündemine ilişkin bilgi seviyesinin düşük olduğu ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerinin merkezde yer aldığı kaydedildi. Türkiye’deki sanayi kuruluşlarından sadece %13’ü karbon ayak izini hesaplıyor ve sürdürülebilirlik konusunda kamuya açık rapor yayımlayan firmaların oranı %6.
Teşvik ve Finansman Desteği İhtiyacı
Araştırma, sanayi firmalarının sürdürülebilirlik uygulamaları için en çok ‘Teşvik/ Finansman Desteği’ne ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor. Sürdürülebilirlik hedef ve aksiyonlarını etkileyen en önemli etkenin ise ‘Kanun ve Yönetmelikler’ olduğu belirtiliyor.
Bilgi Seviyesi ve Eğitim İhtiyacı
Paris İklim Anlaşması ve Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi dışındaki konularda bilgi seviyesinin düşük olduğu dikkat çekiyor. Katılımcıların %58’i Paris İklim Anlaşması hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtirken, %50’si Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade etti.
Öneriler ve Gelecek Çalışmalar
Araştırma sonuçlarına göre, sürdürülebilirliğin iş stratejilerine tam entegrasyonu, üst yönetim için sürdürülebilirlik eğitimi, sürdürülebilirlik birimi ve yöneticisi oluşturulması, paydaş katılımının artırılması, sürdürülebilirlik raporlamasının geliştirilmesi ve sürdürülebilir finansman kullanımının teşvik edilmesi önerilmektedir. Bu adımların firmaların sürdürülebilirlik vizyonunu güçlendirerek rekabet avantajı elde etmelerini sağlayacağı belirtiliyor.
İSO Başkanı’nın Açıklamaları
İSO Başkanı, “İSO olarak sanayinin ve sanayicinin gelecek vizyon ve perspektifinin oluşmasına katkı sunmak adına pek çok araştırma çalışması yürütüyoruz. Yeni araştırmamız, ‘sürdürülebilir üretim’in yaygınlaşmasına katkı yapacak. Sanayi firmalarımızın sürdürülebilirlik ile ilgili bilgi ve destek alma talebi her geçen gün artıyor. Bu kapsamda, çevresel ve sosyal unsurların üretimin merkezinde yer aldığı ‘sürdürülebilir üretim’ yaklaşımının yaygınlaştırılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.