Ticaret Bakanlığı’nın E-Ticaret Raporu 2023
Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye’de E-Ticaretin Görünümü raporuna göre, 2023 yılı itibarıyla e-ticaret sektörü 1,85 trilyon liraya ulaşarak önemli bir büyüme kaydetti. Bu süreçte e-ticaret işlemlerinin sayısı, %22,25 artışla 5,87 milyar adede ulaştı. Yıl sonuna kadar bu sayının 6,67 milyar adede çıkması bekleniyor. Türkiye, uluslararası arenada kuryecilik alanında elde ettiği başarılarla dikkat çekiyor. Teslimatların hacmi, hızı ve maliyet parametreleri açısından Avrupa genelinde ilk on ülkeden biri olan Türkiye, bu büyümeyi destekleyen yeni oyuncularla birlikte sektördeki potansiyelini artırıyor.
Kendi kurduğu dağıtım hizmetleri şirketi YKG Kurye aracılığıyla lojistik sektörüne yenilikçi insan kaynakları (İK) çözümleri sunan kadın girişimci Yaprak Güçlü, sektördeki gelişmelere katkıda bulunuyor.
Lojistik Sektörüne İK Desteği
YKG Kurye’nin kurucusu Yaprak Güçlü, 3 bin kuryesi ile Türkiye’nin 81 ilinde hizmet verdiklerini belirterek, sektördeki dinamikleri şöyle değerlendirdi:
“Son yıllarda e-ticaretin hızla büyümesi ve şehirleşmenin artması, kuryecilik faaliyetlerini daha da önemli hale getirdi. Ancak, tüketicilerin kuryelerden beklediği hızlı, esnek ve eşzamanlı takip edilebilir hizmetler, özellikle büyük şehirlerde pek mümkün olmuyor. 13 yıllık sektörel deneyimimle, paketlerin gecikmesine bağlı olarak operasyonel süreçleri iyileştirmek adına yola çıktım. Bu süreçte, sektördeki çeşitli ihtiyaçları tespit ederek geniş bir çözüm yelpazesi oluşturmayı başardım. Lojistik serüvenime ayrıca İK danışmanlık hizmetleri de ekleyerek devam ediyorum.”
“Kadın ve Gençlere Yönelik Eğitimler”
Yaprak Güçlü, “Kurumsal kargo hizmetlerinden sanal market teslimatlarına kadar geniş bir lojistik ağına sahibiz. Bu süreçte siparişlerin gecikmesi ve eksik teslimat gibi sorunlarla karşılaştık. Kadro eksikliği ve donanımlı takım arkadaşları bulma zorluğu gibi alanlarda, sektörün zorluklarıyla yüzleşmek durumunda kaldık. Bu noktada, hem sektörü ileri taşımak hem de yeni iş alanları yaratmak için çeşitli uygulamalar geliştirdik. Kadın ve gençlerimizi önceliklendirerek eğitim vermeye başladık. Böylelikle her siparişimizi zamanında, sıcak ve eksiksiz teslim etmeye odaklanarak operasyonel süreçlerimizi güvenilir bir hale getirdik.” dedi.
Türkiye’de Kuryelerin Geleceği
Kuryeliğin hem günümüz hem de geleceğin mesleklerinden biri olduğunu vurgulayan Yaprak Güçlü, “Türkiye’de kuryecilik sektöründe çalışan kişi sayısının 2028 yılına kadar 1 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Kuryeler, günümüzde ortalama 80 ila 100 bin lira arasında bir aylık kazanç elde ediyor. Biz de bu mesleği icra etmek isteyenlerin önünü açarken, teknoloji ve inovasyonu iş süreçlerimize entegre ederek sektöre katma değer kazandırıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, eğitim almış ve çalışmaya hazır 4.000 kuryemiz ile Türkiye’nin en büyük sanal market ve e-ticaret kargolarının dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Teslimat sürelerimizi 17 dakikaya kadar düşürerek, zamanında teslimat oranını %99,4 ile güvence altına alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“3 Bin Çalışanla 11 Bini Aşkın Müşteri”
Kendi operasyon süreçlerini oluşturma ve iş ortaklarına özel projeler geliştirme konusunda sektörde kritik bir konumda olduklarını belirten Yaprak Güçlü, “Klasik lojistik operasyonları ile hareket etmiyoruz. En hızlı ve en etkili lojistiği sağlamak amacıyla, farklı sektörlerden her bir müşterimize özel operasyon projeleri sunuyoruz. Bu yaklaşım, başarılarımızı kaçınılmaz kılıyor.” şeklinde konuştu.
“3 bin çalışanımızla bugüne kadar 11 bini aşkın müşteriye hizmet verdik. Güçlü Türk kadınlarının bu sektörde neler başarabileceğini göz önünde bulundurarak çıktığımız bu yolculukta, Türkiye’nin kadın istihdamına en büyük desteği veren şirketler arasında yer almayı hedefliyoruz. Kuryecilik, bireylere kendi çalışma saatlerini ve programlarını belirleme imkanı sunan son derece esnek bir çalışma ortamı sunuyor ve Türkiye’de hızla büyüyen sektörlerden biri haline geliyor. Bizim amacımız, bir gün sektörün en iyi oyuncusu olmak, ‘lojistikçi kadınlar’ yetiştirmek ve alanımızda ülke ekonomisine en büyük katma değeri sağlamaktır.”