Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Daniel Korioth, bu yıl hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretimi için yaklaşık 500 milyon euro yatırım yapacaklarını açıkladı. Korioth, hidrojenin ulaşımdan inşaata kadar geniş bir yelpazede kullanılmasının önemine vurgu yaparak, “Hidrojeni ekonominin tüm sektörlerinde kullanmalıyız, sadece hidrojen çözümleri ya da elektrifikasyon olarak değil H2 çözümleriyle birlikte elektrifikasyon olarak” dedi.
Hidrojenin Önemi ve Kullanım Alanları
Korioth, yeşil hidrojenin büyük miktarlarda yeşil enerji depolama imkanı sunduğunu belirterek, iklim nötr bir dünya için hidrojenin vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Bosch olarak, hidrojeni neredeyse her sektörde kullanmanın mantıklı olduğuna inandıklarını ve tüm hidrojen değer zincirini kapsayan çözümler sunduklarını ifade etti. Korioth ayrıca, hidrojen motorlarının uzun mesafe ve ağır taşımacılık gibi alanlarda tercih edildiğini ve bu teknolojinin hızlı bir geçiş sağladığını dile getirdi.
Küresel Elektroliz Pazarı ve Bosch’un Rolü
Korioth, hidrojene olan büyük ihtiyaç nedeniyle Bosch’un hidrojen üretiminde de öncü rol oynadığını belirtti. 2030’a kadar dünya genelinde hidrojen elektrolizi için 170 gigawatt kurulu kapasite olacağını açıklayan Korioth, Bosch’un hidrojen teknolojilerindeki deneyimine vurgu yaptı. Türkiye’deki Güç Çözümleri tesisinde hidrojen motorları için direkt enjektör prototipi üzerinde çalıştıklarını ve 2026’dan itibaren ticari araçlar için hidrojen enjektörü seri üretimine başlayacaklarını da belirtti.
Türkiye’nin Hidrojen Ekonomisine Desteği
Korioth, Türkiye’nin hidrojen ekonomisine geçişte önemli bir rol oynadığını ve Bosch’un Türkiye’deki geliştirme çalışmalarına destek verdiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin Ulusal Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası gibi adımlar attığını ve bu alanda rekabet gücünü artırmak için daha fazla çaba harcaması gerektiğini belirtti. Bosch’un Türkiye’deki orijinal ürün üreticilerine hidrojen motoru projelerinde tasarım ve mühendislik desteği sağladığını da vurguladı.