Prof. Dr. Orhan İnce, 60 kişilik ekibiyle birlikte Kuzey Kutup Bölgesi’nde zarar gören arazilerin restorasyon çalışmalarına başlıyor. İklim değişikliğinin etkilerinin son 40 yılda daha belirgin hale geldiğini belirten İnce, dünya genelinde ortalama sıcaklığın 1,5 derece arttığını vurguladı. Atmosferdeki karbondioksit seviyesinin 400 ppm seviyesine ulaşmasıyla birlikte ekosistemin bozulmaya başladığını söyleyen İnce, Kuzey Kutup Bölgesi’nin bu değişikliklerden etkilendiğine dikkat çekti.
İklim Değişikliği ve Acil Eylem Planı
Prof. Dr. İnce, Rusya’nın da sorumluluk alarak Kuzey Kutup Bölgesi’nde bilimsel ve mühendislik çalışmalarını hızlandırdığını belirtti. Kuzey Kutup Bölgesi’nde doğal ve insan kaynaklı ekolojik sorunların çözümü için acil eylem planı oluşturulacağını ifade etti. Bu plan kapsamında, sürdürülebilir arazi kullanım planlarının hazırlanacağını ve bilimsel çalışmaların yanı sıra mühendislik hizmetlerinin de sunulacağını belirtti.
Toprak Kalitesi ve Çevre İyileştirme Çalışmaları
İnce, Kuzey Kutup Bölgesi’nde toprak kalitesinin önemli bir sorun olduğunu vurgulayarak, toprak kalitesinin canlıların geleceğini tehdit ettiğine dikkat çekti. Restorasyon projesiyle bozulmuş arazilerin rehabilite edilerek sürdürülebilir arazi kullanım planlarının oluşturulacağını söyledi. Bu kapsamda, laboratuvar çalışmalarının ardından pilot bölge çalışmalarına geçileceğini ve toprak kalitesini artırmak için biyoıslah çalışmalarının yapılacağını belirtti.
Proje kapsamında geliştirilecek mühendislik çözümleriyle kirlenmiş ve verimliliğini kaybetmiş arazilerin daha sağlıklı hale getirilmesi hedeflenirken, bu çalışmaların gıda ve su güvenliğinin yanı sıra salgınlardan uzak, daha sağlıklı bir dünya için de önemli olduğunu vurguladı.