Raporda, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşma sürecinde finansal kaynakların yetersizliğinin önemli bir engel teşkil ettiği vurgulandı. Küresel finansal sistemin acilen yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtilen raporda, küresel vergilendirme gibi yeni finansman modelleri üzerinde görüşülmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Ülkelerin Sıralaması ve Türkiye’nin Durumu
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na yönelik 167 ülkenin değerlendirildiği endekste, İskandinav ülkelerinin liderliği sürdürdüğü belirtildi. Türkiye ise endekste 72. sırada yer aldı. Raporda, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın 2030 hedefine ulaşılamayacağı ve sadece hedeflerin yüzde 16’sında ilerleme kaydedildiği ifade edildi.
Küresel Finansal Mimaride Reform Çağrısı
Raporda, insanlığın ortak ihtiyaçları olan temiz hava ve su gibi unsurların ulusal sınırları aşan önemine vurgu yapıldı. Küresel finansal mimarinin acil bir şekilde reforme edilmesi gerektiği belirtilen raporda, düşük gelirli ve orta gelirli ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmeleri için uzun vadeli ve uygun maliyetli sermayeye erişimlerinin sağlanması gerektiği vurgulandı.
- Yeni finansman kurumlarının oluşturulması
- Yeni küresel finansman modellerinin uygulanması (küresel vergilendirme dahil)
- Evrensel kaliteli eğitime erişimin sağlanması gibi alanlara küresel finansmanın odaklanması gerektiği belirtildi.
Raporda, küresel finansal mimaride reform için resmi finansmanın artırılması, ulusal kalkınma bankalarının performansının iyileştirilmesi, küresel vergilendirme uygulamaları, özel sermaye piyasalarının reformu ve mevcut borç yapılandırma stratejileri önerildi.