Şirket kaynaklarından alınan bilgilere göre, Tüpraş, “IS2H4C” projesi kapsamında karbon yakalama ve yeşil hidrojen teknolojilerini kullanarak karbon emisyonunu azaltmayı ve döngüsel ekonomi için değer üretmeyi hedefliyor. Bu proje ile Ufuk Avrupa Programı’ndan destek almaya hak kazanan Tüpraş, Stratejik Dönüşüm Planı ve 2050 Karbon Nötr hedefine ulaşmak için Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor. İzmir’deki rafineri sahasında gerçekleştirilecek olan projede, rafineri baca gazından karbondioksit yakalanacak ve yeşil hidrojen altyapısı kullanılarak e-metanol ve poliüretan üretilecek. Bu düşük karbonlu poliüretan, Arçelik tarafından buz dolabı üretiminde kullanılacak.
Almanya’dan Fraunhofer Enstitüsü Türkiye merkezi de projeye katkı sağlayacakken, Arçelik hem araştırma faaliyetlerine destek olacak hem de son kullanıcı olacak. AB’nin desteklediği projede, Türkiye dahil olmak üzere 4 ülkede Döngüsellik Merkezleri oluşturulacak. Toplamda 35 paydaşın yer aldığı projede, Tüpraş %70 destek oranı ile 1,8 milyon euro teşvik alacak.
Yeşil Hidrojen Çalışmaları Devam Ediyor
Tüpraş Genel Müdür Yardımcısı Murat Şimşek, dönüşüm planı kapsamında yeni karbon yakalama teknolojileri geliştirdiklerini ve sahada uygulamaya geçirdiklerini belirterek, “Tüpraş Ar-Ge Merkezi’nde, emisyon azaltma amacıyla karbondioksit yakalama, kullanım ve depolama teknolojileri üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca, yeşil hidrojen çalışmalarımız da hızla devam ediyor. Ar-Ge Merkezimiz, temiz hidrojen ekosisteminin oluşturulması için çalışmalarını sürdürüyor. Ufuk Avrupa Programı’nın desteklediği IS2H4C projesi de bu doğrultuda önemli bir adımı temsil ediyor.” dedi.
‘Çıktıları Nihai Ürüne Dönüştürmede Önemli Bir Rol Oynuyoruz’
Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız, şirket olarak dünya için değer yarattıklarını belirterek, “2050 yılına kadar net sıfır bir şirket olmayı hedefliyoruz. Bu taahhüdün bir parçası olarak IS2H4C Projesi’ne katılmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu projede, rafineri baca gazından yakalanan karbondioksitin non-izosiyanat poliüretan üretiminde kullanılmasını sağlayacağız ve bu malzemenin Arçelik’in Manisa işletmesindeki Ar-Ge Merkezi’nde buzdolabı üretiminde değerlendirilmesini amaçlıyoruz. IS2H4C Türkiye Döngüsellik Merkezi’nde, çıktıları nihai ürüne dönüştürmede önemli bir rol üstleniyoruz. Projemizin, çevresel sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm alanlarında diğer sektörlere de örnek olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.