İnşaat mühendisi olma hayaliyle yola çıkan Abdullah Kiğılı, babasının hastalığı nedeniyle ticarete yönelmek zorunda kaldı ve Kiğılı markasını zirveye taşıdı. Kiğılı, erkek giyim moda perakende markası olma yolundaki çabalarını, kendi yaşam hikayesini ve Türkiye’de hazır giyim sektörünün gelişimindeki rolünü anlattı. 1938 yılına dayanan Kiğılı’nın marka olma sürecini anlatan Kiğılı, İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra üniversite sınavı hazırlığı yaparken, babasının Sultanhamam’da kumaş ticareti yaptığını ve bir mağazası olduğunu ifade etti.
Babasının Hastalığı Hayatını Değiştirdi
Babasının kansere yakalandığını ve doktorlardan aldığı olumsuz haberle hayatının bir anda değiştiğini belirten Kiğılı, “Ciddi ağrılar hissediyor babam. İğne yapılıyor. Sıkıntılı bir duruma girdi. Bütün vücudunu kaplamış kanser. Ben imtihanlara hazırlanıyordum, abim eczacılık fakültesinde, ablam enstitüde okuyordu. Birdenbire babamın hastalığı beni otomatik olarak imtihanlardan mağazaya yöneltti. Çünkü mağazada kimse yoktu. Ailenin kararıyla ben liseyi bitirdim ve üniversiteyi okuyamadan iş hayatına atıldım. Yıl 1965.” dedi.
Okuyamamak Çok Ağır Geldi
Çalışmanın zorluklarından ziyade, okuyamamanın kendisine çok ağır geldiğini ifade eden Kiğılı, “Bugün geldiğim noktaya baktığınızda, Türkiye’de 60 senede bir marka yarattık. Ülkenin önemli erkek giyim markası haline geldik. Babamın açtığı mağaza 100 metrekareydi ve sadece 5 çalışanı vardı. Bugün Türkiye’de 180 mağaza ile 1900 kişiyi yönetiyorum.” dedi.
Yokların Olduğu Bir Yerde İşe Başladım
Türkiye’de 1960’lı yıllarda konfeksiyon ve hazır giyimin olmadığını dile getiren Kiğılı, “O dönemde kumaş mağazaları vardı. İnsanlar kıyafetlerini terziler aracılığıyla diktiriyorlardı. O günlerin şartlarında ben gömlekle işe başladım ve zamanla işimizi büyütmeye başladım.” ifadelerini kullandı.
Osman Boyner ile Tanışma
Kiğılı, Altınyıldız’ın sahibi Osman Boyner’in 1971 yılında kendisini çağırdığını, Türkiye’nin ilk konfeksiyon fabrikası olan Beymen’in ürünlerini satacak birine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. “Beyoğlu’ndaki mağazamda Beymen takım elbiselerini satmaya başladım ve 1973’te ortaklık teklifi aldım. Beymen mağazasını açan ilk kişi oldum.” diye ekledi.
Atatürk’ün Giyimine İmrenmemek Mümkün Değil
Türk milletinin giyimine hayran kaldığını belirten Kiğılı, “Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’ye yeniliği getiren isimlerden biridir. O kadar güzel giyiniyor ki imrenmemek mümkün değil.” dedi.
Takım Elbiseden Kurtulma Dönemi
Bugün gençlerin nasıl giyinmesi gerektiği konusunda düşüncelerini paylaşan Kiğılı, “25 yaşında olsam yılda bir kez takım elbise giyerdim. Spor kıyafetler, rahat ceketler ve tişörtler tercih ederdim. Takım elbiseden kurtulma devri başladı.” şeklinde konuştu.
Siyaset Tecrübesi
Abdullah Kiğılı, 1980’li yıllarda sağ-sol çatışmalarının olduğu dönemleri anımsatarak, “Siyasete girmemi zorladılar. Anavatan Partisi’nde 5 yıl çalıştım ve 1989’da ayrıldım.” dedi.
Kendi İmparatorluğumu Kurduğumu Düşünüyorum
Kiğılı, “Ne devlete mal sattım ne de devletten mal aldım. Kendi işimi kendim kurdum. Herkes siyasetteyken ben Türk sporuna hizmet ettim.” ifadelerini kullandı.
Tayyip Erdoğan Dönemi ve Büyüme
Kiğılı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 yıllık iktidarını değerlendirerek, “Tayyip Erdoğan’ın ilk 5 yılı Türkiye’nin büyüme yılıydı. Mağazacılığa başladığımız dönemlerde her 10 günde bir mağaza açıyorduk.” şeklinde konuştu.
Yurt Dışında Başarı ve Zorluklar
Yurt dışındaki hazır giyim sektöründe aynı başarıyı yakalayamadıklarını belirten Kiğılı, “Maliyetler pahalı olduğu için dış rekabette zorlanıyoruz. Ancak 2026 yılı itibarıyla Türkiye’yi çok güzel günlerin beklediğine inanıyorum.” dedi.
Hata Yapmam Çünkü Bildiğim İşi Yapıyorum
E-ticaretin büyümesine de değinen Kiğılı, “Bu alandaki hatalar, benim için oldukça az. Çünkü hep bildiğim işi yapıyorum.” şeklinde konuştu.
Fenerbahçe Hayatımın Rol Modeli
Hayatının en büyük rol modelinin Fenerbahçe olduğunu belirten Kiğılı, “Fenerium’ları büyüttük ve büyük başarılar elde ettik. Fenerbahçe, Türkiye’de mağazacılığı getiren ilk kulüptür.” dedi.
Gençlere Tavsiyeler
Gençler için verdiği tavsiyede, “Çok çalışmalısınız, az kazanacaksınız, az harcayacaksınız. Bu sistem böyle işliyor.” dedi.
Abdullah Kiğılı, 60 yıllık ticaret hayatında birçok başarıya imza atmış ve Türk iş dünyasında önemli bir yere sahip olmuştur. Hayatındaki en önemli şeyin aile birliği olduğunu ve her pazar torunlarıyla kahvaltı yaparak mutlu bir yaşam sürdüğünü de vurguladı.