Feramuz Erdin: Kriz Yönetiminde Yenilikçi Yaklaşımlar
Alanında bir ilk olan bu çalışma grubu, küresel şirketlerin deneyimli kriz yöneticilerinin “mentor” olarak katılımıyla, uluslararası şirketlerde yaşanan kriz deneyimlerini Türk şirketlerine ilk ağızdan aktarma imkanı sağladı.
KİMLER YOK Kİ?
Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmaların kriz yönetimi temsilcileri, teknoloji, turizm, perakende, gıda, ilaç, lojistik, enerji, otomotiv, ulaştırma, iletişim ve kimyasal madde işleme gibi farklı alanlarda bir araya geldi. “Vaka çalışması” temalı toplantıda, daha önceden belirlenen bir senaryoya uygun şekilde yaşanan ve giderek derinleşen bir krizi şirketlerinin en lehine olacak şekilde çözmeye çalıştılar. Örneğin, 31 Mart 2015 tarihinde yaşanan ve etkisi günlerce süren ülke çapındaki elektrik kesintisi bu senaryoda esas alındı. Kriz yöneticileri, en doğru kararları alarak, çalışanlarının hayatını koruma ve şirketlerini bu krizden en az zararla çıkarma simülasyonuna katıldılar.
“PLANSIZ REKABET ŞANSI YOK”
Etkinliği düzenleyen MySA Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Demirbilek, güvenlik ve kriz yönetimi alanında hem kamu hem de özel sektörde başarılı projelere imza atan bir uzmandır. Türkiye’de güvenlik algısının çeşitlilik gösterdiğini ifade eden Demirbilek, uluslararası literatürü günlük olarak takip etmenin önemine vurgu yaptı. “Güvenlik, aslında bir şirketin iş ve üretim süreçlerinin, tedarik, pazarlama ve lojistik aşamalarının ayrılmaz bir parçasıdır. Kurumsal kimliğin korunması, sağlam bir güvenlik ve kriz yönetimi yapılanması ile mümkün olur. Bugün burada çok çeşitli sektörlerin kriz yönetimi temsilcilerini ilk kez bir araya getirerek tecrübelerini paylaşmalarını sağladık. Ortaya mükemmel bir iş birliği ve ahenk çıktı. Aramızda gözlemci olarak bulunan küresel şirketlerin kriz yöneticileri de zaman zaman sürece müdahale ederek kendi tecrübelerini aktardılar. Özellikle yaklaşmakta olan İstanbul depremi öncesinde bu tür çalışmaları çok değerli buluyoruz. Şirketlerin insan kaynağı, üretim, depolama ve lojistik süreçlerinin güvenliğine katkı sağladığımızı görüyoruz. Özellikle bölgesel veya küresel iddiası olan şirketlerin bu planlamaları en baştan yapmaları büyük önem taşıyor. Dünyadaki en büyük krizlerden çıkarılan dersleri bir araya toplayarak etkin bir model geliştiren yabancı ortağımız Everbridge, çoklu lokasyon kriz iletişimi ve kriz yönetim şablonu açısından inanılmaz fırsatlar sunuyor.”
KURUMSAL DERS ÇIKARMA AŞAMASI ATLANMAMALI
Tüm hazırlıklara rağmen ortaya çıkan krizler, aslında o zamana kadar fark edilememiş veya göz ardı edilmiş bazı risklerin yeniden tanımlanması ile sonuçlanabiliyor. Bir kurumsal yapının atlattığı krizlerden dersler çıkarması ve burada ortaya konan tedbirleri yapısal olarak içselleştirmesi gerekiyor. Yaşanan krizden kurumsal dersler çıkaramayan ve gerekli yapısal tedbirleri uygulamayan kurumlarda krizin tekrarlanma riski bulunmaktadır.
360 DERECE GÜVENLİK
Güvenlik, yaşadığımız yerde canımız, malımız ve anayasa ile korunan diğer haklarımızdan emin olma durumudur. Güvenliğin görünür veya görünmez unsurlarla sağlanması durumu değiştirmez. Esas olan, tüm bu unsurları gereği gibi kullanarak yaşanılan çevrenin güvenli olmasını sağlamaktır.
“AYAKTA KALMA” STRATEJİSİ
Resilience, yani bir bakıma, şok sonrası “ayakta kalmak” için tüm şirketlerin belli planları ve hazırlıkları bulunmalıdır. Bu konuda uygulanabilir planı olmayan yapıların şoklar karşısında direnci ve dayanıklılığı, bünyelerini zayıflatarak bir süre sonra yok olmasına neden olabilir.