Şişecam’ın Sürdürülebilirlik Vizyonu ve Projeleri
‘Gezegeni Koru’, ‘Toplumu Güçlendir’ ve ‘Yaşamı Dönüştür’ ilkesine dayanan projeleriyle, daha yaşanabilir bir dünya yaratma amacını benimseyen Şişecam, 2023 yılında gerçekleştirdiği Ar-Ge faaliyetleri için 275 milyon TL’lik bir harcama yapmış ve bunun yüzde 63,5’ini sürdürülebilirlik odaklı projelere ayırmıştır. Şirketin sürdürülebilir ürünlerinin ciro içindeki payı aynı dönemde yüzde 16,2 seviyesine ulaşmıştır.
Yerel tedarikçileri destekleme misyonu doğrultusunda, Şişecam’ın toplam satın alma bütçesinde yerel tedarik oranı yüzde 79,1, yerel tedarik edilen hammadde oranı ise yüzde 86 olarak kaydedilmiştir. 2023 itibarıyla Türkiye ve İtalya’daki güneş enerjisi yatırımları neticesinde, şirketin yenilenebilir enerji kurulu gücü 10 MWp’ye ulaşmıştır. Ayrıca, birim üretim başına su tüketimi 2020 yılına kıyasla yüzde 25 oranında azalarak 3,5 m3/ton seviyesine gerilemiştir.
Sanal Gerçeklik Destekli İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları
Şişecam, sürdürülebilirlik çalışmalarını teknoloji ile entegre ederek ‘önce insan’ anlayışıyla çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğine yatırım yapmaktadır. Bu kapsamda, Bursa, Eskişehir ve Mersin fabrikalarında, üretim hattında görev yapan çalışanların iş talimatlarını sahaya çıkmadan daha güvenli bir ortamda deneyimlemelerine olanak tanıyan Sanal Gerçeklik Projesi hayata geçirilmiştir. Her bir fabrika için yerinde eğitimler düzenlenerek, çalışanların bilgilerini artırmaları sağlanmıştır.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Çalışan Oranı
Daha eşitlikçi ve paylaşımcı bir dünya için toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen Şişecam, kadın çalışan oranını 2023 yılında yüzde 23,6 seviyesine çıkarmıştır. Bugün 5.671 olan kadın çalışan sayısını artırmak amacıyla kapsayıcı tesisler kurma çalışmalarını sürdüren Şişecam, CareforNext stratejisi çerçevesinde kadın çalışan oranını en az yüzde 25’e ulaştırmayı hedeflemektedir.