Vodafone Türkiye’nin Yılın İlk Yarısındaki Performansı ve Gelecek Beklentileri
Vodafone Türkiye Genel Müdürü Engin Aksoy, sektörün ve Vodafone Türkiye’nin 2023 yılı ilk yarısındaki performansını değerlendirirken, globalde yükselen dijital hizmetlerin yanı sıra Türkiye’nin 5G yolculuğuna dair önemli bilgiler paylaştı. Aksoy, sektörde artan internet talebine rağmen reel gelirlere bakıldığında bu artışın yeterince yansımadığını ifade etti.
Aksoy, sektörün son 10 yılda artan yatırım maliyetlerine ve kullanıcı başına ortalama gelirdeki duraksamaya dikkat çekerek şunları kaydetti:
- “2005 yılında gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içinde elektronik haberleşme gelirlerinin (EHG) payı yüzde 2,51 iken, 2022 yılında bu oran yüzde 0,87’ye geriledi.”
- “Sektörümüz, sermaye ve yatırım yoğun bir yapıya sahip. Talebe ve yükümlülüklerimize bağlı olarak yatırımlarımızı artırmamız elzem.”
- “Yatırım ihtiyacı sürekli artarken, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve enflasyon, yatırımların maliyetlerini de yükseltiyor.”
- “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) raporuna göre, işletmeciler geçen yıl toplam 52,4 milyar lira yatırım yaptı.”
Aksoy, yatırım maliyetlerinin artmasına ek olarak vergi ve finansal yükümlülüklerin de sektördeki sürdürülebilir yatırım ortamını zorlaştırdığını belirtti. Bu bağlamda, düzenleyici kararların ve yükümlülüklerin sektörde büyük önem taşıdığına dikkat çekti:
- “Sektörümüzün sürdürülebilirliği için yatırım ve rekabet ortamının iyileştirilmesi, kaynakların etkin kullanılması ve gelir akışının sürdürülebilir hale gelmesi gerekiyor.”
- “Yatırım koşullarının iyileştirilmesi, fiber yatırımlarının kolaylaştırılması ve 5G frekans tahsislerinin makul bedellerle yapılması kritik konular.”
“Sektörümüz de teşviklerle desteklenmeli”
Aksoy, uzun vadeli yatırım yükümlülüklerinin dengeli olması, vergi yükünün hafifletilmesi ve altyapı yatırımlarına teşviklerin sağlanması gerektiğini vurguladı. “Bugün hemen hemen her sektör teşviklerden yararlanıyor. Bizim sektörümüz de altyapı yatırımlarında teşviklerle desteklenmeli.” diyen Aksoy, bu teşviklerin sektördeki yatırımları önemli ölçüde kolaylaştıracağını ifade etti.
Vodafone Türkiye’nin son bir yılda sektöre paralel gelişmeler kaydettiğini belirten Aksoy, şunları söyledi:
- “Gelirlerimiz ve yatırımlarımızda bir artış var; ancak yatırımlardaki artış daha belirgin.”
- “Mart 2023 ile Mart 2024 arasında 9,3 milyar lira yatırım yaptık. Türkiye’ye yaptığımız toplam yatırım 157 milyar lirayı geçti.”
- “Vodafone ekosistemi olarak, 2022-23 mali yılında Türkiye GSYH’sine 68 milyar lira katkı sağladık.”
- “İzmir’de Edgnex Data Centres by DAMAC ile ortak bir veri merkezi kurma projemiz var ve yatırım tutarının 100 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz.”
“5G Türkiye’de hayata geçtiği anda 5,5G hizmeti sunacağız”
Sektörün ikinci yarıda 5G ile ilgili sıcak bir gündemle karşılaşacağını ifade eden Aksoy, 5G frekans tahsislerinin doğru bir yapıyla ve hızla ihale edilmesini beklediklerini söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun 5G ihalesine ilişkin açıklamalarına atıfta bulunan Aksoy, “Eğer süreç hızlı olursa, buna hazırız.” dedi.
Aksoy, “700 MHz frekansının açılması da kullanıcıların internet hızını artıracaktır.” diyerek, yeni teknolojilere yatırım yapılmasının önemini vurguladı. Vodafone’un globaldeki 5,5G çalışmalarını hatırlatan Aksoy, “Türkiye’de 5,5G hizmeti sunmaya hazırız. 5G vatandaşlara ulaştığında, biz de 5,5G hizmetimizi sunmuş olacağız.” bilgisini verdi.
“Fiberde ortak altyapı şirketinin kurulması önemli ve gerekli”
Aksoy, fiber altyapı konusunun Türkiye için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. “Operatörlerin fibere erişim koşullarının iyileştirilmesi ve bir ortak altyapı şirketinin kurulması gerekmektedir.” diyen Aksoy, “Bu yapısal değişikliklerin, altyapının ayrı bir işletme modeline geçmesini sağlayacağını düşünüyoruz.”
Ayrıca, 2026’da sona erecek lisansların düzenlemelerinin hakkaniyetle yapılması gerektiğini vurgulayan Aksoy, “Fiber altyapı şirketinin kurulması Türkiye’ye yapılan yatırımların artması anlamına gelecektir.” dedi. Türkiye’nin 2 milyon kilometrelik fiber ağına ulaşmasını sağlamak için her yıl yatırımların artırılması gerektiğini belirtti.
Vodafone olarak Türkiye’deki yatırımlarına devam edeceklerini belirten Aksoy, “Geleceğin dijital servislerde olduğuna inanıyoruz. Hedefimiz, Türkiye’nin en hızlı büyüyen yeni nesil bağlantı ve dijital servisler şirketi olmaktır. Dijitalleşmenin gücünü kullanarak, dijital pazar yeri, finans ve sigorta hizmetleri sağlayıcısı olma yönünde adımlar atıyoruz.” ifadelerini kullandı.