Katı Hal Pilleri ve Elektrikli Araçların Geleceği
Katı hal pillerinin elektrikli araçları daha uygun fiyatlı ve pratik hale getirme potansiyeli oldukça yüksek. Ancak, ticari gelişimleri sırasında verilen vaatlerin çoğu zaman gerçekleşmediği de bir gerçek. Bu nedenle, bu konudaki haberlere genellikle temkinli bir yaklaşım sergilemekte fayda var. Fakat, Belçika merkezli ve köklü bir Ar-Ge şirketi olan Imec, umut verici bazı gelişmeleri kamuoyuyla paylaşıyor.
AB destekli olan firma, 13 ortakla birlikte SOLiDIFY projesinin bir parçası olarak, mevcut lityum iyon hücrelerinden yaklaşık %25 daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip bir prototip katı hal pili geliştirdi. Bu yeni pil, 800 Wh/L yerine 1070 Wh/L enerji yoğunluğu sunuyor. Ayrıca, mevcut lityum iyon pil ürün hatlarına kolayca entegre edilebilen bir üretim süreci ile oda sıcaklığında çalışıyor. Bu sürecin, mevcut pillerin yaklaşık 140 dolar/kWh maliyetine kıyasla, kWh başına 150 avro gibi daha düşük bir maliyetle üretim yapılabileceği öngörülüyor. Imec’in basın açıklamasında, “Bu süreç uygun fiyatlı endüstriyel transfer için umut vaat ediyor” ifadesine yer verildi.
Bu önemli atılım, “sıvıdan katıya” geçiş süreci olarak adlandırılan bir yöntemi içeriyor. Bu, prototipin katı elektrolitinin 50 mikron kalınlığında bir tabakada “katkılı polimerize iyonik sıvı” kullanması anlamına geliyor. Elektrolit, bir tarafında yüksek kapasiteli bir kompozit katot ve diğer tarafında ince bir lityum metal anot ile çevrelenerek kompakt bir pil hücresi yığını oluşturuyor. Ortaklık, hücrenin şarj hızını üç saat gibi bir süreye indirirken, ömrünü de 100 döngüye çıkarmayı başardı. Bunun yanı sıra, nanometre inceliğinde koruyucu kaplamalar kullanarak kobalt kullanımını da azaltmayı başardılar.
Bununla birlikte, şarj sürelerinin ve döngü sayısının daha da iyileştirilmesi gerektiği açık bir şekilde ortada. Günümüzde, modern lityum iyon otomobil aküleri yaklaşık 2000 kez şarj edilebiliyor ve bazı modellerin şarj süreleri bir saatin altına indirilmiş durumda. Ayrıca, teknolojinin endüstriyel düzeyde uygulanabilir olması için daha fazla ölçeklendirilmesi gerekmekte. Ancak, katı hal pillerinin daha düşük maliyetle daha iyi enerji yoğunluğu, daha kısa şarj süreleri ve artırılmış güvenlik sunabilmesi durumunda, bu teknolojiye yapılan yatırım ve çalışmaların kesinlikle değerli olduğu söylenebilir.