Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde Değişiklikler
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde önemli değişikliklere gidilmiştir. Bu kapsamda, yerel asgari kurumlar vergisi, istisnalar ve indirimler gibi birçok başlıkta yeni düzenlemeler yapılmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Asgari Vergi Uygulaması
Mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisi, beyan ettikleri kazançların indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının yüzde 10’undan az olamayacaktır. Hesap dönemi takvim yılı olan mükellefler için 2025 yılı ve sonraki vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara, özel hesap dönemine tabi mükellefler için ise söz konusu takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve devamındaki vergilendirme dönemlerinde asgari kurumlar vergisi uygulanacaktır. Ayrıca, geçici vergi dönemlerinde de asgari kurumlar vergisi hesaplaması yapılacaktır.
Yeni İşletmelere Özel Düzenlemeler
Yeni işe başlayan mükelleflerden 3 yıl süreyle asgari vergi alınmayacaktır. Mevcut durumda yatırım teşvik belgesi olan mükelleflerin hakları korunurken, bazı istisna ve indirimler kapsam dışı bırakılmıştır. İştirak kazançları, emisyon primi, teknokent kazançları ve serbest bölge kazanç istisnaları ile AR-GE ve tasarım indirimleri bu kapsamda yer almamaktadır.
Yatırım Fonları ve Gayrimenkul Gelirleri
Yatırım fonları ve ortaklıklarının gayrimenkul gelirleri asgari vergiye tabi tutulacak, ancak gayrimenkul gelirleri dışındaki istisna kapsamındaki gelirler asgari vergiye tabi olmayacaktır.
Yüksek Vergi Oranları
Yap-işlet-devret modeli ile elde edilen kazançlara yüzde 30 kurumlar vergisi uygulanacaktır. Türkiye’nin büyük yatırımlarından elde edilen kazançlara ise artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Bu vergi oranı sektörlere göre değişiklik gösterecek:
- Reel sektör: %25
- Banka ve finans kurumları: %30
- İhracat yapan firmalar: %20
- Halka açık şirketler: %23
- İmalatçılar: %24
Banka ve finans kurumlarında olduğu gibi, yap-işlet-devret modeli ile kamu-özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan da yüzde 30 kurumlar vergisi alınacaktır.
Serbest Bölgelerdeki Kazançlar
Serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların tamamı, ürünlerin yurt içinde veya yurt dışında satılıp satılmadığına bakılmaksızın kurumlar vergisinden istisna tutulmakta iken, bu düzenleme ile yalnızca ihracat gelirleri ile sınırlandırılacaktır. Böylece, yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlardan vergi alınacaktır.
Yurt Dışına Verilen Hizmetler
Yurt dışındaki müşterilere sunulan bazı hizmetler için yüzde 80 kazanç indirimi sağlanmaktadır. İhracat kazançlarına uygulanan kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimle uygulanırken, artık münhasıran ihracattan elde edilen kazançlara bu vergi oranının 5 puan indirimli uygulanması sağlanacaktır. Ayrıca, imalatçı veya tedarikçi kurumların, dış ticaret şirketleri üzerinden gerçekleştirdikleri ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için de 5 puanlık vergi indirimine gidilecektir.
Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi
Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi, kurumlar vergisinden muaf tutulmuştur. Düzenlemeyle, iş merkezi Türkiye’de bulunmayan anonim veya limitet şirket niteliğindeki yabancı kurumların, ödenmiş sermayesinin en az yüzde 50’sine sahip olduğu iştirak edilen kurumdan elde ettiği kar payı niteliğindeki kazancı, belirli şartlarla birlikte, kurumlar vergisinden istisna tutulacaktır.
Sonuç
Bütün bu düzenlemeler, Türkiye’deki vergi sisteminin daha etkin bir şekilde işlemesine katkıda bulunmayı ve mükelleflerin yükümlülüklerini daha net bir biçimde anlamalarını sağlamayı amaçlamaktadır. İlgili düzenlemeler, mükelleflerin vergi yükümlülüklerini yerine getirirken daha şeffaf bir yöntem izlemelerine olanak tanıyacaktır.