Lagarde’dan Merkez Bankacılığı Dersi Açıklamaları
Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından düzenlenen “2024 Michel Camdessus Merkez Bankacılığı Dersi” etkinliğinde konuşan Christine Lagarde, son yıllarda yaşanan ekonomik şokların, küresel ekonomi üzerindeki yapısal etkilerine dikkat çekti. Lagarde, bu durumun para politikasının etkinliğini değerlendirmede zorluklar yarattığını ifade etti.
Lagarde, politika aktarımındaki belirsizliklere vurgu yaparak, bu belirsizlikleri yönetmek amacıyla üç yönlü bir politika çerçevesi geliştirdiklerini belirtti. Bu çerçeve, yalnızca beklenen enflasyona odaklanmanın ötesine geçerek, altta yatan enflasyon dinamikleri ve iletim gücü üzerine de yoğunlaşmayı içeriyor.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Lagarde, kararlı politika eylemlerinin enflasyon beklentilerini başarılı bir şekilde sabit tuttuğunu ve enflasyonun önümüzdeki yılın ikinci yarısında %2 seviyesine gerilemesinin öngörüldüğünü ifade etti. Bu gerilemenin, enflasyon şokunun büyüklüğü göz önüne alındığında dikkate değer olduğunu vurgulayan Lagarde, ancak hala belirsizliklerin bulunduğunu ve ekonominin dönüşümsel değişiklikler yaşadığını, bu değişikliklerin etkilerinin analiz edilip anlaşılması gerektiğini belirtti.
Lagarde, merkez bankalarının sürekli değişen koşullara uyum sağlamak için esnek olmaları gerektiğini vurguladı. Para politikasının temel hedeflerinin değişmeden kalması gerektiğini belirtirken, bankaların para politikası stratejilerinin etkinliğini de kanıtladıklarını kaydetti.
“Bugün para politikasının hedefleri değişmiyor”
Lagarde, “Eğer enflasyon daha dalgalı bir seyir izlerse ve para politikası aktarımı daha belirsiz hale gelirse, fiyat oluşumu için bu derin çapayı korumak önemli olacaktır.” ifadelerini kullandı. Küresel ayrışma ve dijitalleşmenin para politikası aktarımı üzerindeki etkilerini anlamaya başladıkça, merkez bankalarının analitik çerçevelerini sürekli olarak yeniden değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı. Önceki dönemlerde olduğu gibi istikrarın katılık anlamına gelmemesi gerektiğini belirtti.
Lagarde, “Bugün para politikasının hedefleri değişmiyor; çünkü fiyat istikrarına odaklanmanın, derin değişim zamanlarında ne kadar kritik olduğu gösterildi. Ancak bu, para politikasını uygulama şeklimizin aynı kalacağı anlamına gelmiyor.” dedi.