Rekabet Kurulu’ndan BP Petrolleri ve BP Turkey Hisselerinin Devri İzni
Rekabet Kurulu, BP Petrolleri ve BP Turkey’in tüm hisselerinin Petrol Ofisi’ne devrine onay verdiğini açıkladı. Kurul, BP Petrolleri Anonim Şirketi ve BP Turkey Refining Limited Şirketi’nin tamamının Petrol Ofisi Anonim Şirketi tarafından devralınmasına yönelik işlemi detaylı bir şekilde inceledi. Bu inceleme sürecinde, akaryakıt sektöründeki temin, dağıtım, depolama ve perakende satış aşamalarındaki etkiler dikkate alındı.
Özellikle, Rekabet Kurulu, perakende satış pazarının dinamiklerini coğrafi alan tespitinde yeni bir analiz çerçevesi ile derinleştirerek, yerel ölçekte yoğunlaşmanın etkilerini ortaya koymak amacıyla mikro pazarlar üzerinde detaylı analizler gerçekleştirdi. Analizin ilk aşamasında, yaklaşık 12.500 akaryakıt ve 10.500’den fazla otogaz-LPG istasyonunun koordinatları belirlenerek, bu istasyonların satış miktarı verileri ile eşleştirildi.
Devre konu varlık olarak nitelendirilen BP istasyonları, yakalama alanlarının merkezi olarak değerlendirilip, diğer dağıtıcıların istasyonları ile olan mesafeleri hesaplandı.
İki Ayrı Alanın Belirlenmesi
Her bir yakalama alanındaki koşullar göz önünde bulundurularak, demografik özellikler temelinde “merkez” ve “taşra” kategorileri için sırasıyla 5 ve 20 km’lik yarıçap içerisinde kalan alanlar coğrafi alan olarak belirlendi. Bu mesafelerin belirlenmesinde Avrupa Komisyonu içtihadı, geçmiş Kurul kararları, sektör paydaşlarının görüşleri ve 2024 tarihli Akaryakıt Sektör İncelemesi Raporu çerçevesinde yapılan tüketici anketleri dikkate alındı.
Yapılan analiz sonucunda, B2C perakende benzin, motorin ve otogaz-LPG satış pazarlarında 61 coğrafi alanda birleşik teşebbüsün sahip olacağı pazar gücü itibarıyla işlemin rekabetçi endişeler yaratabileceği tespit edildi.
Ayrıca Kurul, Çekisan Depolama Hizmetleri Ltd. Şti. ve ATAŞ Anadolu Tasfiyehanesi AŞ’deki BP Turkey Refining Ltd. Şti. hisselerinin Petrol Ofisi AŞ tarafından devralınmasına yönelik işlemlerin, 2010/4 sayılı Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ ve 4054 sayılı Kanun’un 7. maddesi kapsamına girmediğine ve bunların rekabeti kısıtlayıcı nitelikte bir ortak girişim oluşturduğuna karar verdi. Ayrıca, bu işlemlere bireysel muafiyet tanınmasına da hükmedildi.
Petrol Ofisi’nin 115 Akaryakıt İstasyonu Elden Çıkarılması
Rekabet Kurulu, rekabetçi endişelerin görüldüğü pazarların kendine özgü yapısını ve birbirleriyle olan ilişkilerini dikkate alarak, Petrol Ofisi AŞ tarafından sunulan taahhütlerin söz konusu endişeleri gidermekte yeterli olduğu sonucuna vardı. 12.09.2024 tarih ve 24-37/885-379 sayılı kararla işleme koşullu olarak izin verildi.
Sunulan taahhüt metninde Petrol Ofisi AŞ, Rekabet Kurulu tarafından verilen izinden itibaren, büyük bir kısmı iki yıl içinde olmak üzere, 115 akaryakıt istasyonunu elden çıkaracağını taahhüt etti. Ayrıca, pay sahibi olduğu akaryakıt depolama tesislerinde, Petrol Ofisi AŞ tarafından beklenemeyecek haller dışında mevcut kiralama sözleşmelerini sonlandırmayacak. Akaryakıt depolama hizmetleri pazarında faaliyet gösteren ATAŞ Anadolu Tasfiyehanesi AŞ’deki toplam kapasitenin yüzde 50’sine denk gelen 288.707 m³ kapasiteyi ve Çekisan Depolama Hizmetleri Ltd. Şti.’ye ait Antalya Terminali’nde bulunan toplam kapasitenin yüzde 52’sine karşılık gelen 21.104,93 m³ depolama hacmini yıllık olarak üç yıl boyunca aşmayacaktır.
Gaz Yağı Dağıtımında Sınırlamalar
Gaz yağı dağıtımı açısından, üç yıl boyunca 606 ton satış hacmini geçmeyecek. Rekabet Kurulu’nun işleme izin vermesinin ardından, Petrol Ofisi AŞ taahhütlerin uygulama sonuçlarını altı aylık periyotlarla Rekabet Kurulu’na raporlayacaktır.