Ticaret Bakanlığı, elektrikli araçların ithalatına ilişkin önemli bir düzenleme yaptı. “Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlandı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, bu konuda kamuoyuna açıklamalarda bulundu.
Eroldu, 31 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni tebliğin, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması bulunmayan ülkelerden ithal edilen elektrikli otomobillere “İzin Belgesi” alınması zorunluluğu getirdiğini hatırlattı. Bu izin belgesi için gereken şartlara değinen Eroldu, şunları belirtti:
- İzin belgesi alınabilmesi için Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde en az 20 yetkili servis istasyonunun ithalatçı tarafından kurulmuş olduğunun belgelendirilmesi,
- Elektrikli araç bakım ve onarımından sorumlu kişilerin yeterlilik belgesine sahip olması,
- İthalatçı firmanın Türkiye’de en az 40 personele sahip bir çağrı merkezi kurması gibi zorunluluklar bulunmaktadır.
Eroldu, yeni tebliğ ile kapsama giren araç grubunun genişletildiğini vurgulayarak, daha önce yalnızca elektrikli otomobilleri kapsayan düzenlemeye, haricen şarj edilebilen hibrit otomobillerin yanı sıra, elektrikli ve haricen şarj edilebilen hibrit eşya taşımaya mahsus ticari araçların da dahil edildiğini ifade etti.
Özellikle son yıllarda, ülkelerin rekabetçiliklerini koruma ve yerel tüketicilerin güvenliğini sağlama amacıyla dünya genelinde birçok tedbirin hayata geçirildiğini gözlemlediklerini kaydeden Eroldu, şunları ekledi:
“Ticaret Bakanlığımız tarafından yayımlanan ve 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek olan bu tebliği, ülkemiz tüketicisinin korunması, hizmet kalitesinin artırılması, otomotiv sanayimizin rekabetçiliğinin gözetilmesi ve ekonomimiz açısından olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Geçmişte otomobil pazarında yerli araç payı yüzde 40’a ulaşmışken, günümüzde bu oran yüzde 25’e kadar geriledi. Yeni düzenleme, yerli araç payının korunması ve artırılması açısından da önemli bir etki yaratacaktır.”
Eroldu, Türkiye’nin ticari araç üretiminde dünya çapında önemli bir oyuncu konumunda olduğunu belirtti. Ülkemizin Avrupa Birliği ülkeleri arasında bu sene birinci sıradan ikinci sıraya gerilediğini ve dünya genelinde 9. sırada yer aldığını ifade etti. Eroldu, şu bilgileri paylaştı:
- Ticari araçların adetsel ihracatımız içindeki payı yüzde 35,
- Ticari araç pazarındaki yerli araç payı ise yaklaşık yüzde 40 seviyesindedir.
Son dönemde, otomotiv dış ticaret dengesinde otomobil grubu kaynaklı bir bozulmanın, ticari araç üretimimizin pozitif etkisi ile dengelendiğini vurgulayan Eroldu, tüm bu nedenlerle Ticaret Bakanlığı’nın tebliğ kapsamına eşya taşımaya mahsus ticari araçların dahil olmasının ülkemiz ekonomisi açısından önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Ayrıca, önümüzdeki dönemde yolcu taşımaya mahsus ticari araçların da düzenleme kapsamına alınmasını önemli bulduklarını ifade etti.