Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), Eylül 2024 verileriyle birlikte ülkedeki fiyat artışlarına dair önemli bilgiler paylaştı. Bu verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,4 oranında bir artış gösterirken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yüzde 2,8 oranında bir gerileme yaşadı. Eylül ayında tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki sürekli düşüş, deflasyon eğiliminin etkilerini hissettirmeye devam etti.
Tüketici Fiyatlarındaki Artış 18 Aydır Sıfıra Yakın
Enflasyonun temel göstergesi olarak kabul edilen TÜFE, Şubat 2023’ten bu yana yüzde 1’in altında bir seyir izlemekte. TÜFE, bu yılın Ocak ayında yüzde 0,8 oranında bir azalma göstererek, Eylül 2009’dan bu yana yıllık bazda en hızlı düşüşü kaydetmişti. Ay Yeni Yılı’nın kutlandığı Bahar Bayramı tatilinde artan harcamalarla birlikte Şubat ayında 6 ay aradan sonra ilk kez yüzde 0,7’lik bir artış yaşanmış; bunu takiben Mart’ta yüzde 0,1, Nisan’da yüzde 0,3, Mayıs’ta yüzde 0,3, Haziran’da yüzde 0,2, Temmuz’da yüzde 0,5 ve Ağustos’ta yüzde 0,6 seviyelerinde artışlar gözlemlenmiştir. Analistler, TÜFE’deki bu durgunluğun deflasyon endişelerini artırdığını ifade ediyor.
Üretici Fiyatları 24 Aydır Sürekli Geriliyor
Üretici fiyatlarında Ekim 2022’den itibaren yaşanan gerileme, Eylül ayında da devam etti. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan ÜFE, yüzde 2,8 azalma gösterdi. 2022’nin son çeyreğinden bu yana devam eden bu düşüş, 2023 yılı boyunca da sürmüştür. ÜFE, Ocak ayında yıllık bazda yüzde 2,5, Şubat’ta yüzde 2,7, Mart’ta yüzde 2,8, Nisan’da yüzde 2,5, Mayıs’ta yüzde 1,4, Haziran’da yüzde 0,8, Temmuz’da yüzde 0,8 ve Ağustos’ta yüzde 1,8 oranında azalmıştır. İç talepteki zayıflık, yerel yönetimlerin borç riskleri ve gayrimenkul sektöründeki düşüş, Çin’in büyümesini olumsuz etkilemeye devam etmektedir.
Dünyada Kovid-19 salgını sonrasında, özellikle gelişmiş ekonomilerde yüksek enflasyonun hâkim olduğu bir dönemde, Çin’de ters yönlü eğilimlerin kökleştiği gözlemlenmektedir. Pekin yönetimi, son haftalarda ekonomiyi canlandırmaya yönelik çeşitli adımlar atmış; Çin Merkez Bankası (PBoC) 24 Eylül’de ters repo faizinde indirim, zorunlu karşılık oranlarının azaltılması ve konut kredisi faizleri ile asgari teminat ödemelerinin düşürülmesi gibi politika adımlarını duyurmuştur. Bu açıklamalar sonrasında hisse senedi piyasalarında ani bir yükseliş yaşanmış, ancak Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun yatırım planlarının beklentileri karşılayamaması piyasalarda yeniden satıcılı bir hava yaratmıştır.
Analistler, Maliye Bakanlığı’nın dün açıkladığı bütçe düzenlemelerinin de beklentilerin altında kalması nedeniyle piyasalardaki aşağı yönlü eğilimin devam edeceğini öngörmektedir.