Dengenizin Sağlığınız Üzerindeki Etkisi
Yeni bir araştırma, tek ayak üzerinde durma sürenizin, genel sağlık durumunuzun önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koydu. Özellikle 50 yaş ve üzeri bireylerin tek ayak üzerinde ne kadar süre dengede kalabildiğini inceleyen bilim insanları, yaş ilerledikçe bireylerin denge yeteneklerinin önemli ölçüde azaldığını, yürüyüş ve kas gücünden daha fazla bir düşüş yaşandığını belirtti. Bu çalışma, PLOS One dergisinde yayımlandı.
Minnesota, Rochester’daki Mayo Clinic’te araştırma bilimcisi ve W. Hall Wendel Jr, Kas – İskelet Sistemi Araştırma Profesörü olan kıdemli yazar Dr. Kenton Kaufman, tek ayak üzerinde durmanın “dengenin vücudun sistemlerinin nasıl birlikte çalıştığını yansıtmasından dolayı genel sağlık durumunuzun iyi bir ölçütü olduğunu” ifade ediyor. Kaufman, “İyi bir denge, düşme korkusu yaşamadan günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme yeteneği sağlar ve bu da yaşam kalitesinin artmasına ve sağlıklı yaşlanmaya katkıda bulunur.” diye ekliyor.
Bu araştırmaya katılan 40 gönüllü üzerinde yapılan testler, nöromüsküler rahatsızlıkları olmayan ve sağlık durumu benzer olan bireyler üzerinde gerçekleştirildi. Sonuçlar, hem erkeklerde hem de kadınlarda tek ayak üzerinde durma süresinin baskın olmayan bacakta her on yılda 2,2 saniye, baskın bacakta ise her on yılda 1,7 saniye azaldığını gösterdi. Önceki araştırmalar, denge yeteneğinin yaşla birlikte azaldığını belirtse de, bu yeni çalışma denge yeteneğini el kavrama gücü, diz kuvveti ve yürüyüş hızı gibi diğer kas faktörleriyle karşılaştırdı. Tüm bu ölçümlerin yaşla birlikte azaldığı gözlemlenirken, tek ayak üzerinde durma yeteneği en hızlı azalan beceri olarak öne çıkıyordu.
Kaufman, dengenin yaralanmaları önlemek için kritik bir öneme sahip olduğunu ve tek ayak üzerinde beş saniyeden fazla dengede duramayan bireylerin daha yüksek bir düşme riski taşıdığını vurguladı.
Denge ve Uzun Yaşam Arasındaki Bağlantı
Haziran 2022’de gerçekleştirilen başka bir çalışma, denge yeteneğinin uzun bir yaşam ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Desteksiz olarak tek ayak üzerinde 10 saniye duramayan bireylerin, herhangi bir nedenle ölüm riski %84 daha yüksek olarak değerlendirildi. Genel olarak, 69 yaşından daha genç bireyler için tek ayak üzerinde yaklaşık 30 saniye veya daha uzun süre durabilmek, 70-79 yaş arasındakiler için 20 saniye ve 80 yaş ve üzerindekiler için ise 10 saniye durabilmenin önemli olduğu vurgulanıyor.
Kaufman, tek ayak üzerinde durma testinin özel bir ekipman gerektirmediğini ve evde kolaylıkla uygulanabileceğini belirtti. Kendisi, tek ayak üzerinde uzun süre duramayanların bu durumun kalp hastalığı, felç, bunama ve hatta Parkinson hastalığı gibi beyin veya sinir sistemi problemlerinin bir işareti olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, birinin ilaç yan etkileri yaşadığının da bir göstergesi olabileceğini ekliyor.
Kaufman, beş saniyeden fazla tek ayak üzerinde duramayan bireylerin doktorlarıyla randevu almasını öneriyor. Bu çalışma 50 yaş ve üzeri bireylerle sınırlı olsa da, Kaufman’a göre tek ayak üzerinde durma testi daha genç bireyler için de geçerliliğini koruyor. “Gençken denge sisteminizi eğitmeye devam ederseniz, yaşlandıkça bunu sürdürme şansınız artar.” diyerek sözlerini sonlandırıyor.