Google’a Dev Cezalar: 20 Desilyon Dolar
Bir Rus mahkemesi, Google’ın Rus medya istasyonlarının içeriklerini engellemesinden dolayı yaklaşık 20 desilyon dolar para cezası ödemesi gerektiğine ve bu cezaların daha da artabileceğine karar verdi. Bu miktarın büyüklüğünü kavramak zor olsa da, karşılaştırma yapmak gerekirse, Dünya Bankası küresel GSYİH’nin yaklaşık 100 trilyon dolar olduğunu tahmin ediyor. Başka bir deyişle, Google’ın Rusya’ya bu cezayı ödeyebilmesi için Dünya’da mevcut olanın çok üzerinde bir paraya ihtiyacı var.
Şirketin Salı günü duyurduğu çeyreklik gelir raporunda bildirdiği 88 milyar dolarlık kazancın, bu devasa cezanın yanında neredeyse göz ardı edilebilecek kadar küçük olduğu da dikkat çekici. Bu tuhaf miktar, YouTube’un 2020’de uygulanan ABD yaptırımlarına yanıt olarak aşırı milliyetçi Rus kanalı Tsargrad’ı yasaklamasının ardından başlayan dört yıllık bir dava sürecinin ardından hesaplandı. 2022’de Ukrayna’nın işgali sonrası daha fazla Rus kanalı engellenirken, yerel medyada yer alan haberlere göre, Rusya Savunma Bakanlığı’na ait bir kanal olan Zvezda da dahil olmak üzere toplamda 17 medya istasyonu şu anda Google’a karşı dava açmış durumda.
Rus medya kuruluşu TASS’a bir açıklama yapan avukat Ivan Morozov, “Google, YouTube platformundaki kanalları kaldırdığı için bir Rus mahkemesi tarafından İdari Suçlar Kanunu’nun 13.41. maddesi uyarınca idari sorumluluğa çağrıldı. Mahkeme, şirkete bu kanalları geri yüklemesini emretti” şeklinde ifade etti. Mahkeme, Google’a günlük 100 bin ruble (yaklaşık 1.025 dolar) para cezası verdi ve toplam cezanın her hafta iki katına çıkmasına hükmetti. Bileşik faizin etkisiyle Google, artık bu inanılmaz büyüklükteki para cezasıyla karşı karşıya kaldı.
Ancak, bu cezanın Alphabet’in iflasına yol açması pek olası görünmüyor. Google, Rusya’nın askeri operasyonu sonrasında ülkeden fiilen çekildi ve 2022’den beri Rusya’da hiçbir faaliyette bulunmuyor. Şirket, Rus yetkililerin banka hesaplarına el koyduğunu ve ülkedeki yan kuruluşunun fiilen iflas ettiğini belirtiyor. Önceden Rusya’da 200’den fazla personeli bulunan Google, bu çalışanların bir kısmını başka ülkelere taşırken, diğerleri işten çıkarıldı.
Rusya, Google’ın varlıklarına el koymaya çalışırken, dünya genelindeki mahkemelerde de çeşitli hukuk mücadeleleri başladı. Ancak bu mücadelelerin genel olarak pek etkili olmadığı söylenebilir; buna karşın Google’ın bu süreçte oldukça iyimser bir tutum sergilediği de dikkat çekiyor. Alphabet’in en son gelir raporunda, Rusya’daki banka hesaplarına el koymalar ve bileşik faizli cezalara dair bilgiler verilse de, Google henüz bu dev cezayla ilgili özel bir açıklama yapmamış durumda.