Bir grup bilim insanı, insan kök hücreleri kullanarak bir maymunun retinasındaki maküler deliği onararak görme yeteneğini geri kazandırmayı başardı. Bu çarpıcı araştırma, insanlarda ve diğer hayvanlarda görme tedavisi için yeni ve umut verici yöntemlerin geliştirilmesine olanak tanıyabilir.
Bu ay Stem Cell Reports dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, bu olağanüstü başarıyı daha detaylı bir şekilde açıklamakta ve retina nakli alanında önemli bir ilerleme kaydedildiğini göstermektedir. Araştırmacılar, insan kök hücrelerinden oluşan bir yama geliştirerek bunu maymunun gözündeki maküler deliği onarmak amacıyla kullanmışlardır.
Maküler Deliğin Önemi
Maküler delikler, retinanın merkezinde meydana gelen ve görme yetisini ciddi şekilde etkileyen oldukça nadir bir durumdur. Retinanın bu kritik bölgesi, net merkezi görüş ve keskin odaklanma için hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle, bu alanda görme yetisini geri kazandırmanın yollarını bulmak oldukça zordur. Mevcut tedavi yöntemleri arasında, doktorlar retinanın dış kısmının bir bölümünü merkeze taşımayı denemekte, fakat bu durum çevresel görmede kör noktalara yol açarak başka sorunlar yaratabilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre, maküler deliklerin tedavisinde mevcut yöntemler sadece vakaların %90’ını başarılı bir şekilde tedavi edebilmektedir. Geri kalan %10 için ise henüz uygulanabilir bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. İşte bu noktada, yeni çalışma ile geliştirilen kök hücrelerden yapılmış yamalar, sadece %10’luk kısım için bir tedavi seçeneği sunmakla kalmayıp, aynı zamanda diğer %90’lık kesimin de farklı görme sorunlarından etkilenmemesini sağlayabilir.
Gelecek Potansiyeli
Bu süreç şu ana kadar yalnızca maymunlar üzerinde başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Ancak, daha fazla araştırma ve insan klinik denemeleri ile bu yöntemin daha da geliştirilmesi ve insanlarda da başarılı sonuçlar elde edilmesi mümkün olabilir.