Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele: Yeni Adımlar
Bakan Mehmet Şimşek, Anadolu Ajansı’na (AA) yaptığı açıklamada, kayıt dışı ekonomiyle mücadele adına atılacak yeni adımlara dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakanlık birimlerinin bu alandaki çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü vurgulayan Şimşek, “Bu kapsamda, Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı’na bağlı vergi müfettişlerinden oluşan ekipler, yurt genelinde büyük şirketlere yönelik yoğun bir denetim programı hazırlığı içerisindedir.” ifadelerini kullandı.
Şimşek, denetimlerin ilk aşamada yaklaşık 500 vergi müfettişinin katılımıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya gibi büyük şehirlerin de aralarında bulunduğu 31 ilde yoğunlaşacağını, ardından da yurt genelinde yaygınlaştırılacağını belirtti.
Sosyal Medya Gelirleri ve Diğer Konular
Bakan, risk analiz çalışmalarının yüz binlerce mükellefi kapsadığını ve bu süreçte makine öğrenmesi analizlerinin de kullanıldığını ifade etti. Şimşek, “Riskli olarak değerlendirilen 3 bin 400 büyük şirket izaha davet edilecek.” dedi. İzaha davet edilecek konular arasında:
- Enflasyon düzeltmesi hükümlerinin mevzuata aykırı şekilde vergi matrahını aşındırması,
- Kayıt dışı hasılat elde edilmesi,
- İşletmeye ait banka hesap numarası yerine üçüncü kişilerin IBAN hesapları üzerinden tahsilat yapılması,
- Kar payı ödemelerinden tevkifat yapılmaması,
- İstisna ve indirimlerin yanlış uygulanması gibi 30’a yakın farklı husus yer alıyor.
- Sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi de dikkate alınacak.
Yapılan ilk hesaplamalara göre, izaha davet edilen büyük şirketlerin ilgili dönemler için 23 milyar liralık vergi matrah farkını eksik beyan ettiği tespit edilmiştir.
Dürüst Mükellefi Koruma Vurgusu
Bakan Şimşek, izaha davet sonucunda, belirtilen matrah üzerinden hesaplanacak milyarlarca lira tutarındaki verginin kamuya geri kazandırılmasının hedeflendiğini ifade ederek, “İzahları yeterli görülen mükellefler, vergi inceleme süreçlerinin getireceği yükten kurtulmuş olacaklar.” dedi. İzah vermeyen ya da verdikleri izah yeterli görülmeyen mükelleflerin vergi incelemesine sevk edileceğine dikkat çeken Şimşek, “Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde sahada büyük şirketlere yönelik çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
Şimşek, “Dürüst mükellefin her zaman yanında olurken, çok kazanan ancak az vergi ödeyen mükelleflerin de takibini aksatmamaktayız.” ifadelerini kullanarak, kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamaya yönelik tüm sektörlerde denetimlerin artarak devam edeceğini belirtti. Dürüst ve vergiye uyumlu mükelleflerin rekabet eşitsizliğine karşı korunması gerektiğinin altını çizen Bakan Şimşek, “Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlarken, aynı zamanda dürüst mükellefi de korumaya devam edeceğiz.” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.