Küresel Güç Dengesindeki Değişimler
Şahin Yaman, küresel güç dengeleri her geçen gün hızla değişiyor. Washington’un ekonomik egemenliğinin temel taşlarını oluşturan Bretton Woods Sistemi çökerken, uluslararası finans, ticaret ve kalkınma mimarisinin yeniden şekillendiği bir döneme geçiş süreci hız kazanıyor. Mevcut dönemin, kaos, çatışma ve belirsizlikle dolu olduğu bir gerçek; ancak bu durum, er ya da geç dünya ekonomi yönetiminin çok merkezli, kutuplu siyasi birimler tarafından daha demokratik bir şekilde yönetileceği çok kutuplu düzene doğru ilerlediğimizi gösteriyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve GATT/DTÖ gibi kuruluşlar, artık ABD’nin sözde hegemonyasının temel taşları olmaktan çıkmış gibi görünüyor. Bu durum, özellikle BRICS ve Güney Ülkeleri tarafından sorgulanmakta ve hatta alternatif çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda, söz konusu kurumların tasfiyesi, bir yandan kaotik bir iklim yaratırken, diğer yandan çok kutuplu bir dünya ekonomisinin doğuşuna da zemin hazırlıyor.
Bazı uluslararası kuruluşlar, bu dönüşüm sürecinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, diğer bazıları ise yeni bir doğum sancısı yaşamaktadır. Bu süreç, dünya genelinde ekonomik ve politik dinamiklerin yeniden şekillenmesine yol açarken, gelecekteki küresel düzenin nasıl olacağına dair önemli ipuçları sunmaktadır.