Örümcek Zehiri ile Kalp Krizine Yeni Bir Umut
Hasta kalplerimiz bir gün, zehirli bir örümcek sayesinde iyileşebilir ve atmaya devam edebilir. Boy boy, tür tür örümcekten bol bir şeyin bulunmadığı örümcek cenneti Avustralya’daki bilim insanları, K’gari huni ağ örümceğinin zehrinden türetilen bir kalp krizi ilacı için klinik bir deneye başlamak üzere.
Queensland Üniversitesi ve diğer araştırma kurumlarındaki bilim insanları, ilk olarak Avustralya’nın K’gari adasında keşfedilen bu zehirli örümcek türünden izole edilen bir proteini, yeni bir tedavi yöntemi geliştirmek amacıyla kullanmayı planlıyor. Hi1a adlı bu protein, eğer beklendiği gibi kalp krizi önleyici bir etki yaratabilirse, kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde devrim niteliğinde bir gelişme sağlayabilir.
Tek bir örümceğin zehrinde 3000 farklı protein bulunmaktadır. Bu örümceklerin, doğada bulunan en ölümcül ve karmaşık zehirlerden bazılarına sahip olduğu düşünülüyor. Düşmanlarını ve avlarını etkisiz hale getirmek için vücutlarına 3000 farklı proteinden oluşan bir zehir enjekte eden bu örümceklerin zehirinde yalnızca birkaç protein insan sağlığı için tamamen ölümcül kabul ediliyor. Ancak, Hi1a gibi diğer binlerce protein, tıpta faydalı uygulamalara zemin hazırlayabilir.
Ekip, daha önce hayvanlar üzerinde yaptığı araştırmalarda, Hi1a’nın kalp krizi sırasında oksijen yetersizliği nedeniyle zarar görebilecek kalp hücrelerini koruyabildiğine dair önemli bulgular elde etti. Bu koruma mekanizması, oksijenin mevcut olmadığı durumlarda kalp hücrelerinin kendilerini yok etmesine neden olan sinyalleri engelleyerek gerçekleşiyor. Ayrıca, aynı özellik, organ alımı sırasında donör kalplerinin hayatta kalma oranını artırmak amacıyla da kullanılabilir.
Bu çarpıcı araştırmayı ve sonuçlarını merakla takip edeceğiz. Gelecekte, örümcek zehrinin kalp sağlığını korumada nasıl bir rol oynayabileceği, tıbbın sınırlarını zorlayacak gibi görünüyor.