50 yıldan fazla bir süre önce tasarlanan ve üretilen Sovyet K-222 denizaltısı, saatte 82,8 kilometre veya 44,7 knot hıza ulaşabiliyordu. Bu hız, onun, dünyanın şimdiye kadar üretilmiş en hızlı denizaltısı unvanını hala elinde tutmasını sağlıyor.
Başlangıçta K-162 olarak bilinen K-222, 1958 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi ve ülkenin Bakanlar Kurulu’nun emriyle “yeni bir yüksek hızlı denizaltı” tasarlama çabasının bir parçası olarak geliştirildi. 1960’larda kuzeydeki liman kenti Severodvinsk’te inşa edilen bu denizaltı, 1969 yılında Proje 661 olarak adlandırılarak hizmete girdi.
Hala kırılamayan hız rekoru Nükleer silahlı ve nükleer enerjili olan K-222, 106 metreden biraz daha uzun bir yapıya sahipti ve titanyum gövdeye sahip ilk denizaltılardan biri olma özelliğini taşıyordu. Elbette bu denizaltının en dikkat çekici yeteneği, sunduğu olağanüstü hızdı. 1969 yılında gerçekleştirilen testlerde, beklenen 38 knot yerine 42 knot hıza ulaşarak, hız beklentilerini aşan bir performans sergiledi. 1971’deki bir başka testte ise, tam reaktör gücünde 44,7 knot hıza ulaşarak, günümüzde hala aşılamayan bir denizaltı hız rekoru kırdı.
Buna karşılık, ABD tarafından geliştirilen en hızlı denizaltılardan biri olan Seawolf, saatte 35 knot veya 64 kilometre hıza ulaşabiliyordu. Bu durum, K-222’nin Soğuk Savaş döneminde ABD ve diğer NATO güçlerinin prestijine karşı ciddi bir meydan okuma oluşturdu. Ancak, bu muazzam hız, denizaltının kullanılabilirliğini zorlaştırıyordu. Ulaştığı yüksek hızlar, yapısının aşırı strese maruz kalmasına neden oluyordu ve ayrıca sistemin çalıştırılması da oldukça karmaşık ve maliyetliydi. Hatta, denizaltının kontrol odasında gürültü seviyesinin 100 desibele kadar çıkabildiği bildirilmiştir.
Proje, Eylül 1980’de nükleer reaktörünün bakımı sırasında meydana gelen bir kazada reaktör çekirdeğinin hasar görmesiyle son buldu. K-222, 1988 yılında hizmet dışı bırakıldı ve 2010 yılında hurdaya çıkarıldı. K-222 ile birlikte ortaya çıkan zorluklar göz önüne alındığında, yakın gelecekte bir denizaltının bu rekoru kırabilmesi pek olası görünmüyor.