Çin’in gümrük verileri, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin’in ihracatının geçen ay yıllık bazda yüzde 12,7 oranında arttığını ortaya koydu. Bu, piyasa beklentisi olan yüzde 5lik bir artışın oldukça üzerinde bir performans sergilediği anlamına geliyor.
Diğer yandan, ithalat ise yüzde 2,3 oranında bir düşüş göstererek, beklenen yüzde 2lik gerilemenin de ötesine geçti. Bu durum, ticaret fazlasının 75 milyar dolar olan beklentileri aşarak 95,72 milyar dolar seviyesine ulaşmasına neden oldu.
Güney Kore ve Tayvan’dan gelen ticaret verileri, küresel talepte bir azalma olduğunu gösterirken, Alman üreticiler de yurtdışında alıcı bulmakta zorlandıklarını bildirmektedir. Bu durum, analistlerin üreticilerin alıcı bulmak için fiyatları düşürdüğü veya stoklarını Çin’den çıkardığı sonucuna varmasına yol açtı.
Ayrıca, Eylül ayında meydana gelen Bebinca tayfunu, Şanghay’ı bir gün boyunca durma noktasına getirerek, Çin’in en yoğun limanlarından birinde ciddi aksamalara neden oldu. Economist Intelligence Unit’in kıdemli ekonomisti Xu Tianchen, “2025’te baskı başlamadan önce dördüncü çeyreğe doğru çok fazla ön yükleme olacağını tahmin ediyoruz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Son olarak, Donald Trump’ın bir sonraki ABD başkanı olarak seçilmesi durumunda, Çin ithalatına yüzde 60’ın üzerinde tarife koyma sözü, Çin’in en büyük ihracat pazarındaki stokların depolara kaymasına yol açabilir. Bu gelişmeler, küresel ticaret dinamikleri üzerinde önemli etkiler yaratma potansiyeline sahip.