The New York Times tarafından bildirildiğine göre, Facebook’a yönelik olarak “Unfollow Everything 2.0” adlı bir tarayıcı eklentisi geliştirmeye çalışan bir araştırmacının açtığı dava, mahkeme tarafından reddedildi. Columbia Üniversitesi’ndeki Knight First Amendment Institute’a bağlı araştırmacı Ethan Zuckerman, Meta’nın bir Facebook kullanıcısının Haber Akışını temizlemesine olanak tanıyan bir araç geliştirmesine izin vermesi için 230. Kısım teknoloji koruma yasasını yenilikçi bir biçimde kullanarak dava açmıştı.
Zuckerman, aslında 2021 yılında insanların Facebook’u daha düzenli bir şekilde kullanmalarına olanak tanıyan “Unfollow Everything” adlı bir projeden ilham aldı. Bu proje, kullanıcıların yalnızca belirli kişilerin gönderilerini görmelerine veya akışlarını tamamen temizlemelerine imkan tanıyordu. Ancak, Facebook bu projeyi geliştiren İngiliz yazılımcıya dava açarak hesabını kalıcı olarak devre dışı bırakmıştı.
Bu olayın ardından Zuckerman, sosyal medya devinin kendisine dava açmasını engellemek amacıyla 1996 İletişim Ahlakı Yasası’nın 230. Kısmına başvurdu. Bu yasa, genellikle teknoloji platformlarını yasadışı kullanıcı eylemlerinden korumak üzere tasarlanmış olsa da, “insanların rahatsız edici buldukları içerikleri engellemelerine olanak tanıyan” üçüncü taraf araçlarının geliştiricilerini koruyan bir maddeye de sahiptir.
Zuckerman, mahkemeden bu yasayı tanımasını ve Meta’nın herhangi bir sorunla karşılaşmadan Unfollow Everything 2.0 tarayıcı eklentisini oluşturmasına izin vermesini talep etti. Ancak mahkeme, Meta’nın davayı reddetme başvurusunu kabul ederek, araştırmacının ileride yeniden dava açabileceğini belirtti. Zuckerman’ın avukatı, “Mahkemenin Profesör Zuckerman’ın davayı çözmeden önce aracı kodlaması gerektiğine inanmasından dolayı hayal kırıklığına uğradık” şeklinde bir açıklama yaptı. Öte yandan, bir Meta sözcüsü ise davanın herhangi bir hukuki temeli olmadığını ifade etti.