Japonya İmalat Sektöründe Düşüş
Au Jibun Bank tarafından yayımlanan imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Eylül ayında 49,7 seviyesinden Ekim ayında 49,2’ye gerileyerek, büyümeyi daralmadan ayıran 50,0 eşiğinin altında kalmaya devam etti. Bu durum, Japonya’nın imalat sektöründe zayıf bir görünüm sergilediğini gösteriyor.
S&P Global Market Intelligence’dan Usamah Bhatti, firmaların özellikle yarı iletkenler ve otomotiv sektörlerinde iç ve küresel talepteki zayıflığın, satış ve üretimi olumsuz etkilediğini sıkça vurguladığını belirtti. Üretim alt endeksi, yeni siparişlerdeki düşüş ve aşırı envanter nedeniyle daralmasını sürdürerek Nisan ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştı.
Yeni siparişler, 17. ay üst üste 50,0 eşiğinin altında kalarak, otomotiv ve yarı iletken sektörlerinden gelen zayıf talebin etkisiyle satışlarda daha fazla düşüşe işaret etti. Firmalar, siparişlerdeki bu bozulmanın arkasındaki neden olarak hem iç hem de dış talepteki zayıflığı gösterdi.
Özellikle ABD ve Çin’deki durgun talep, Mart ayından bu yana en fazla azalan yeni ihracat siparişlerini olumsuz yönde etkiliyor. İmalat sektörü, bu zorlu koşullarla başa çıkmak için çeşitli stratejiler geliştirmeye çalışıyor.
Ekim ayında girdi fiyatları artmaya devam etti, ancak bu artışın hızı, Nisan ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Üreticiler, enflasyonu etkileyen faktörler olarak hammadde maliyetlerinde artış, işçilik ücretleri, lojistik giderler ve kamu hizmetleri gibi harcamaları ile zayıf yen değerini öne çıkardı.