Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklikler
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan “Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu değişiklik ile birlikte, yönetmeliğin liman çıkış belgesine dair hükümleri yeniden düzenlenmiştir. Yeni düzenlemeye göre, yolcu gemileri ve kruvaziyer gemiler hariç, gezi, spor ve eğlence amaçlı turizm faaliyetlerinde bulunan gerçek ve tüzel kişilere ait özel ve ticari yatlar, gezi amaçlı tekneler, dalabilir deniz turizmi araçları ve diğer deniz turizmi araçlarına liman çıkış izni, Deniz Turizmi Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde verilen seyir izin belgesi ile sağlanacaktır. Bu durumda, seyir izin belgesi liman çıkış belgesi yerine geçecektir.
Denetim Süreçleri
Liman çıkış belgesine ilişkin denetimlerde, geminin asgari gemi adamı donatımını gösteren yeterliklerin uygunluğu değerlendirilecektir. Denetim aşamasında; gemi adamı donatımında asgari emniyet belgelerinin geçerliliği, personel sayısının yeterliliği ve gemi adamlarının yeterlik ve uzmanlık belgelerinin geçerliliği kontrol edilecektir.
Yolcu Gemilerinde Yolcu Sayısı Kontrolü
Yolcu gemilerinde yolcu sayısının, Türk bayraklı gemiler için denize elverişlilik, yabancı bayraklı gemiler için ise yolcu gemisi emniyet belgelerine uygunluğu denetlenecektir. Kapasitesinin üzerinde yolcu alan gemilerin seferine izin verilmeyecektir. Yük gemilerinde ise, yükün geminin cinsi ve yükleri gösterir belgelerle uygunluğu, Bakanlık tarafından çıkarılacak yönergeye göre denetlenecektir. Gemideki yük miktarının, geminin taşıyabileceği azami yük miktarıyla uygunluğu da ayrıca kontrol edilecektir.
Liman Çıkış İzni Denetimi
Liman çıkış iznine ilişkin denetim kapsamında, gemide bulunması zorunlu olan tüm belgelerin geçerliliği ve uygunluğu, Bakanlık tarafından çıkarılacak yönergeye göre değerlendirilecektir. Liman başkanlığı gerekli gördüğünde, gemi sefere çıkmadan önce can kurtarma, yangından korunma, yangın söndürme ve seyir donanımları, kumanya ve yakıt durumu, yolcu sayısı, yükün cinsi, istifi ve yük miktarını denetleyecek ve uygunsuzluk tespit edilen ticaret gemilerinin yola çıkmasına izin verilmeyecektir.
Ticari Olmayan Gemilere Belgelerin Düzenlenmesi
Ticari faaliyette bulunmayan gemilere, liman çıkış belgesi düzenlenmeyecektir. Liman çıkış belgesi, Türk boğazları dahil olmak üzere Marmara Denizi’nde hat izni ile sefer yapan gemiler, tarama yetki belgesine sahip dökü ve tarama gemileri, yağ, yakıt ve su tankerleri ile kumanya taşıyan ikmal gemileri, küçük deniz araçları, bitişik limanlarda sefer yapan gemiler ve balıkçı gemileri için 60 gün süreli olarak düzenlenecektir. Yeni inşa gemiler, donatımın tamamlanması veya seyir tecrübesi amacıyla liman idari sınırını aşarak sefer yapacaklarsa, yazılı izin belgesi ile sefere çıkabileceklerdir. Bu gemilerden liman çıkış belgesi talep edilmeyecektir.
Hidrokarbon Kaynağı Arama ve Kullanım Faaliyetleri
Hidrokarbon kaynağı arama ve üretim faaliyetlerinde kullanılan gemiler veya bu gemilere destek sağlayan boru döşeme gemileri, açık deniz faaliyetleri destek gemileri veya römorkörlerin, yalnızca bu faaliyetler kapsamında en uygun liman sahaları kullanılarak yapılan seferleri, bitişik liman seferi olarak kabul edilecektir.
Kıyı Tesislerinde Su Ürünleri Avcılığı
Liman tesislerine veya yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesine (FSRU) yanaşmış LNG gemileri için emniyet tedbiri olarak, gemi operasyonu süresince asgari 60 ton çekme gücüne sahip bir römorkör bulundurulması ve gemi üzerinde bir kılavuz kaptanın bulunması zorunlu hale getirilecektir. İdare veya liman başkanlığı, hava ve deniz koşulları ile seyir emniyetini göz önünde bulundurarak emniyet tedbiri olarak hazırda bekleyen römorkör sayısını ve çekme gücünü artırma yetkisine sahip olacaktır. Kıyı tesislerinin yaklaşım kanallarında, demirleme sahalarının yoğunluğu, meteorolojik şartlar ve seyir, can, mal ve çevre emniyeti gibi hususlar göz önünde bulundurularak dönemsel su ürünleri avcılığına izin verilebilecektir.