Mario Draghi’den Avrupa Ekonomisine Yönelik Öneriler
İtalya’nın eski Başbakanı ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) eski Başkanı Mario Draghi, Avrupa kıtasının ekonomik geleceği için önemli önerilerde bulunmaya devam ediyor. İngiliz Financial Times gazetesinde kaleme aldığı makalede, Draghi, Avrupa Birliği (AB) yönetimini Birleşik Krallık’ın mali politikalarını örnek almaya çağırdı. Draghi, Avrupa’nın mali alanını daha etkin bir şekilde kullanabilmesi için Birleşik Krallık hükümetinin bu hafta onayladığı bütçenin bazı ilginç fikirler sunduğunu ifade etti.
Draghi, Birleşik Krallık hükümetinin önümüzdeki beş yıl içerisinde kamu yatırımlarını önemli ölçüde artırmayı hedeflediğini ve borçlanmanın yalnızca bu yatırımları finanse etmek amacıyla kullanılmasına yönelik kesin kurallar benimsediğini vurguladı. Ayrıca, harcamaların kalitesinin güvence altına alınması için işlemlerin bağımsız otoriteler tarafından onaylanacağını belirterek, bu durumun mali sürdürülebilirliği destekleyeceğini kaydetti.
İki Önemli Farklılık
Draghi, AB ülkelerinin şu anda Avrupa’nın yeni mali kuralları çerçevesinde ilk bütçe planlarını sunma sürecinde olduğunu belirtirken, ilk bulguların Birleşik Krallık’tan iki önemli farklılığa işaret ettiğini dile getirdi:
- Birinci farklılık, mali alanı olan ve makroekonomik görünümde ciddi bir bozulma ile karşı karşıya olmayan ülkelerin, yedi yıl yerine dört yıllık daha kısa bir konsolidasyon yolunu tercih etmesidir. Bu durum, söz konusu hükümetlerin yeni kuralların sunduğu marjları yatırımları artırmak amacıyla kullanmasının pek olası görünmediğini ortaya koymaktadır.
- İkinci farklılık ise, yedi yıllık uzatmadan yararlanmak isteyen ülkeler için, paranın etkin bir şekilde harcanacağına dair güvence sağlamanın Avrupa Komisyonu’na ait olmasıdır. Draghi, yatırımların büyük bölümünün özel sektör tarafından finanse edilmesi gerektiğini ifade etti, ancak özel yatırımların eşgüdümlü bir reform gündemi olmadan bu ihtiyaca yanıt veremeyeceği uyarısında bulundu.
Draghi, “Avrupa’nın yüksek özel tasarruf oranlarının daha etkin bir şekilde kullanılması için sermaye piyasalarının entegre edilmesi gerekmektedir. Özel yatırımların, olgunlaşmış sektörlerden daha gelişmiş sektörlere yönlendirilmesi, tek pazarın tamamlanmasına bağlı olacaktır” şeklinde ifade etti.