Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül’ün Adana Sanayi Odası’ndaki Konuşması
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) gerçekleştirilen “İş Dünyası Buluşması” programında önemli açıklamalarda bulundu. Adana’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Gönül, finansal okuryazarlık konusunun günümüzdeki önemine dikkat çekti.
Gönül, finansal okuryazarlık hikayesinin bugünden ibaret olmadığını, bu sürecin 2008 yılında dünya genelinde yaşanan krizle başladığını belirtti. Düşük finansal okuryazarlık düzeyinin, büyük kayıplara yol açtığını vurgulayan Gönül, Türkiye’de 2014 yılından itibaren alınan tedbirlerle birlikte bu konunun öneminin arttığını kaydetti. “22 Mayıs günü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte hazırlamış olduğumuz platformun lansmanı, bu sürece yeni bir boyut kazandırdı,” şeklinde konuştu.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun finansal okuryazarlık konusunda koordine sağlayıcı kurum olarak seçildiğini belirten Gönül, “Bu görevi üstlenmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz ve elimizden geldiğince bu bilincin yaygınlaşmasını sağlamak için çalışıyoruz,” dedi.
Gönül, finansal okuryazarlıkta öncelikli hedef kitlelerini gençler, ev hanımları, girişimciler ve iş insanları olarak belirlediklerini vurguladı. Gençlerin erken yaşlarda finansal okuryazarlık kazanmalarının önemine değinen Gönül, “Bu sayede biriktirme, tasarruf etme bilinci ile bütçelerini yapabilmelerini sağlamak istiyoruz,” dedi. Ayrıca, ev hanımlarının finansal okuryazarlığının büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti. “Çünkü, gelecek nesilleri yetiştiren ve evin bütçesini yöneten ev hanımları, bu konuda kritik bir rol üstleniyor,” şeklinde ekledi.
Bunun yanı sıra, küçük ve orta ölçekli işletmelerin sahipleri ve çalışanlarının da hedef kitleleri arasında yer aldığını belirten Gönül, “Finansal düzenini sağlayan bir çalışan, mutluluk içinde bir çalışan demektir. Finansal sıkıntıları olan bir çalışanın, işletmesine faydalı olamayacağı aşikardır,” dedi. Bu nedenle, projelerini iş dünyası ile birlikte yürütmenin önemine vurgu yaptı.
Gönül, Sermaye Piyasası Kurulu’nun asıl görevlerinin küçük yatırımcıların ve sermaye piyasalarının korunmasını sağlamak, aynı zamanda sermaye piyasası enstrümanlarını geliştirmek olduğunu ifade etti. Son yıllarda halka arzlara olan ilginin arttığını söyleyen Gönül, “Yıllarca 1,5 veya 2 milyon civarında olan yatırımcı sayısı, pandemiden sonra 8,5 milyona kadar yükseldi. Bu artış, halka arz sayısını da etkiledi; bir yıl içinde 52 ve daha sonra 54 ile rekor kırdık,” dedi.
Bu yıl yaklaşık 30 halka arz gerçekleştirdiklerini belirten Gönül, “Önümüzdeki iki ay içerisinde halka arzların devam edeceğini düşünüyoruz. Başvurularımızı incelemeye devam ediyoruz ve hem talep hem de halka arz için gelen şirketlerin sayısındaki artış bizi sevindiriyor,” şeklinde konuştu. Şirketlerin artık halka arz ile büyüyebileceklerini fark etmelerinin önemine dikkat çekti.
Yatırımcı sayısındaki artışın yalnızca borsa yatırımcıları ile sınırlı olmadığını, yatırım fonları, bireysel emeklilik ve tahvil gibi enstrümanlarla Türkiye’deki neredeyse her haneye ulaştıklarını ifade etti. “Artık her haneye girmeyi başardığımıza göre, sermaye piyasalarının finansal sistemdeki payının artırılması gerektiğini düşünüyoruz,” dedi.
Programa, AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık, ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Ticaret Odası (ATO) Başkanı Yücel Bayram ve birçok iş insanı katıldı.