Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçi ücretleriyle ilgili önemli bir ortak açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, 2025 yılı için belirleyeceği asgari ücreti görüşmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın davetiyle 10 Aralık Salı günü ilk toplantısını gerçekleştireceği ifade edildi.
Açıklamada, üç konfederasyonun liderlerinin asgari ücret konusundaki gelişmeleri ve kamuoyuna yansıyan görüşleri değerlendirdiği bilgisi yer aldı. İşçilerin ve ailelerinin insana yakışır bir yaşam düzeyine ulaşmasını sağlayacak bir asgari ücretin belirlenmesinin, milyonlarca işçinin beklentisi ve ortak talebi olduğu vurgulandı. Ücretli çalışanların yarıya yakın bir kısmının asgari ücret ve civarında gelir elde ettiği belirtilerek, bu durumun sosyal güvenlik primine esas ortalama kazancın asgari ücretin biraz üstünde olduğu gerçeğiyle bağlantılı olduğu kaydedildi. Böyle bir yapıda asgari ücreti belirleme çalışmalarının sadece ücretli kesimi değil, toplumun tüm kesimlerini doğrudan etkilediği ifade edildi.
Açıklamada, başta gıda olmak üzere temel mal ve hizmet fiyatlarındaki artışın, özellikle sendikal örgütlenme kapsamında olmayan işçilerin satın alma gücünü ciddi anlamda azalttığına dikkat çekildi. Ayrıca, “İşçiler, enflasyonun sebebi değil, mağdurudur” ifadesiyle, enflasyon artışlarının ücret gelirlerine yansıdığı anlayışının kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Asgari Ücretin Önemi
Asgari ücretin, emeğe gösterilen saygının bir ölçüsü olduğu ifade edilerek, Türkiye’deki asgari ücret seviyesinin Avrupa Birliği üyesi birçok ülkenin gerisinde kaldığı belirtildi. Türkiye’nin rekabet şartlarının düşük ücret politikasıyla sağlanmasının doğru olmadığı ifade edildi. Sosyal devlet anlayışı çerçevesinde, gelir dağılımında adaletin sağlanması ve refahın geniş kitlelere yayılmasının önemine vurgu yapıldı. Bu bağlamda, asgari ücretin belirlenmesi sürecinin toplumsal huzur ve iş barışını sağlamak için kritik bir öneme sahip olduğu belirtildi.
Açıklamanın devamında, işçi temsilcileri, insan onuruna yaraşır bir asgari ücret belirlenebilmesi için Komisyonun çalışmalarında dikkate alınması gereken ilkeleri şu şekilde sıraladı:
- Asgari ücretin belirlenmesinde, Anayasa’da yer alan ‘geçim şartları’ yaklaşımına öncelikle uyulmalıdır.
- İşçinin ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insanlık onuruyla bağdaşacak bir asgari ücret belirlenmelidir.
- Asgari ücret, herhangi bir ayrım yapılmadan ulusal düzeyde tek olarak belirlenmelidir.
- İşçiler arasında nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçlı değerlendirmelerin dışarıda bırakılması gerekmektedir.
- Asgari ücret, sosyal bir ücret olarak kabul edilmeli ve buna göre tespit edilmelidir.
- Devlet, çalışanlar arasında ayrım yapmamalı ve kamuda geçerli en düşük aylık tutarını asgari ücret belirlenirken dikkate almalıdır.
- Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı ve asgari ücret teşviki yalnızca sendikal örgütlenmenin olduğu iş yerlerinde uygulanmalıdır.
Toplumun çoğunluğunun kabul edeceği ve işçilerin geçim şartlarını iyileştirecek bir asgari ücret tespitinin bu çerçevede mümkün olacağı belirtilmiştir.