Çin Ekonomisinde Perakende Satış Büyümesi Zayıfladı
Çin’de perakende satış büyümesi, kasım ayında beklenmedik bir şekilde zayıf bir performans sergileyerek, Pekin yönetiminin halkı harcamaya daha fazla teşvik etmesi gerektiğini ortaya koydu. Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, perakende satışlar bir yıl öncesine göre yalnızca yüzde 3 oranında arttı. Bu artış, son üç ayın en düşük seviyesine işaret ederken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 5’lik büyüme tahminlerinin de belirgin şekilde altında kaldı.
Ekonominin imalat tarafı, tüketici harcamalarından daha iyi bir performans göstermeye devam etti ve sanayi üretimi, bir önceki ayın performansına yakın bir şekilde yüzde 5,4 oranında arttı. Societe Generale SA Çin ekonomisti Michelle Lam, bu verilerin iç talepteki toparlanmanın duraklama aşamasında olduğunu, sanayi üretimindeki istikrarın ise muhtemelen ABD gümrük tarifeleri öncesinde bazı siparişlerin önden yüklenmesinden kaynaklandığını ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
Öte yandan, Çin’de konut fiyatlarındaki düşüş kasım ayında hız kesmiş durumda. Politika yapıcıların emlak piyasasındaki çöküşü sona erdirme çabalarının etkili olmaya başladığını gösteren veriler, devlet destekli konutlar hariç 70 şehirde yeni ev fiyatlarının ekim ayına göre sadece yüzde 0,2 düşüş kaydetti. Bu, son 17 ayın en küçük düşüşü olarak kaydedildi. CGS International Securities Hong Kong’da Çin emlak araştırmaları başkanı olan Raymond Cheng, “Toparlanma hala kırılgan ve geniş tabanlı değil. Küçük şehirlerdeki emlak piyasaları, yüksek stok seviyeleri nedeniyle hala büyük sıkıntılarla karşı karşıya” şeklinde yorumda bulundu.
Kore Piyasaları Şoku Atlatmaya Çalışıyor
Kore hisseleri, hafta sonu Başkan Yoon Suk Yeol’un görevden alınmasının ardından yükselişle açıldıktan sonra, bu kazanımlarını hızla silmek zorunda kaldı. İktidar partisinin lideri Han Dong-hoon, Yoon’un kısa süreli sıkıyönetim kararnamesi nedeniyle görevden alınmasının ardından artan istifa çağrıları üzerine istifa ettiğini bildirdi. Morgan Stanley Ekonomisti Kathleen Oh, notunda “Hızlı görevden alma oyu, yakın vadeli belirsizliği ortadan kaldırıyor ve piyasalara kısa vadeli bir rahatlama sağlıyor” ifadelerine yer verdi.
Olayların yeni seçimlere doğru hızla ilerlemesi durumunda, “reel ekonomi üzerinde sınırlı bir etki görüyoruz; ancak belirsizlik önceki 2-3 aylık vakalardan daha uzun sürerse, aşağı yönlü riskler devam edebilir” şeklinde uyarıda bulundu.