Çinli Bilim İnsanlarından Yenilikçi Siber Hamamböcekleri Üretimi
Çinli bilim insanları, “siber hamamböceklerini” seri üretme konusunda devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdiler. Yeni bir araştırma, gerçek hamam böceklerinin, insan müdahalesi olmaksızın robotik bir fabrikada “siber böceklere” dönüşmesini mümkün kılıyor. Bu süreç, her 68 saniyede bir siber böcek üretme kapasitesine sahip.
Sibernetik böceklerin üretim sürecinin otomatikleştirilmesi, canlı böcekler ile elektroniğin bir araya getirilmesiyle, zarar vermeden uzaktan kontrol edebilme yeteneği sunan önceki çalışmaların bir uzantısı niteliğinde. Singapur’daki mühendisler, bu araştırmayı geliştirerek böceklerin ve hamamböceklerinin elektronik sırt çantalarıyla donatılmasına olanak tanıdılar. Bilgisayar görüşüne sahip bir robotun otomotiv fabrikasında çalışmasına benzer şekilde, bu siber hamamböcekleri de bilgisayar görüşü ile donatılmış bir robot tarafından otomatik olarak üretiliyor.
Henüz araştırmanın bulguları hakem denetiminden geçmemiş olsa da, South China Morning Post’un bildirdiğine göre, Kasım ayı sonlarında ön baskı platformu arXiv’de yayınlandı. Otomatikleştirilmiş üretim sürecini geliştiren ekip, daha önce böceklerin kaslarını ve duyu organlarını kontrol etmek için onlara çeşitli elektrotlar yerleştirmeyi denemişti. Ancak, böceklerin vücut yapılarının son derece hassas olması, parçaların yerleştirilmesi işlemini yavaş ve karmaşık bir hale getiriyordu.
Bu nedenle, süreci hızlandırmak amacıyla bilgisayar kullanımının devreye girmesi, siber hamamböceklerinin nispeten zarar görmeden üretilmesini sağlıyor. Hamam böceklerinin bu tür deneyler için ideal adaylar olmasının sebeplerinden biri, vücutlarının üst kısmında bulunan pronotum adı verilen sert bir plakaya sahip olmaları. Bu kaplama, böceğin yapısına zarar vermeden elektronik sırt çantasının kolayca takılabilmesine imkan tanıyor.
Bilim insanlarının bu siber hamamböceklerini üretmedeki nihai amaçları henüz netlik kazanmış değil. Ancak, bu dayanıklı ve uzaktan kontrol edilebilen siber böcekler, insanların ulaşmasının zor veya tehlikeli olduğu alanlara girebilme yetenekleri sayesinde etkili takip ve izleme çalışmalarının gerçekleştirilmesine yardımcı olabilir.