NATO’nun Yeni Güvenlik Planları
Son zamanlarda yaşanan güvenlik tehditlerinin ardından NATO, deniz altındaki kritik iletişim kablolarını korumak amacıyla insansız yüzey araçlarına (USV) dayalı bir koruma planı geliştirdi. Özellikle Akdeniz ve Baltık denizlerinde, batıya yönelik artan sabotaj tehditleri göz önüne alındığında, bu kritik altyapıların izlenmesinin artırılması hedefleniyor. Yeni filo, Haziran 2025’te devreye girmesi planlanıyor ve mevcut sistemlerden ile teknolojilerden faydalanması bekleniyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana, NATO ülkeleri internet, GPS ve iletişim sistemlerinde yaşanabilecek kesintilere karşı hazırlıklarını güçlendiriyor. Bu sistemlerde meydana gelebilecek herhangi bir kesinti, yıkıcı sonuçlar doğurabilir ve bu nedenle NATO’nun şu anda yeterli bir yedek planının bulunmadığı belirtiliyor. NATO, ABD Donanması’nın Beşinci Filosu’na bağlı olarak şu anda Orta Doğu’da faaliyet gösteren ve insansız sistemler ile Yapay Zeka için özel olarak oluşturulmuş olan ‘Görev Gücü 59’ gibi mevcut teknolojileri bu amaçla kullanmayı düşünüyor.
Fiber optik kablolar, dünya genelinde günlük yaklaşık 10 trilyon dolarlık finansal işlemin gerçekleştirilmesine olanak tanıyor ve uluslararası verilerin %95’i bu kablolar üzerinden geçiyor. Dolayısıyla, bu fiber optik iletişim hatları, küresel ekonomik ve sosyal yaşam açısından son derece kritik bir öneme sahip. Öte yandan, Rusya’nın büyük ölçüde kara tabanlı internet bağlantılarına dayandığı için deniz altı kablolarına diğer devletlere oranla daha az ihtiyaç duyduğu görülüyor. Bu durum, batılı devletler için Rusya ve diğer ülkeler için deniz altı kablolarını hedef almanın oldukça cazip bir strateji olduğunu düşündürüyor. Bunun yanı sıra, böyle bir yıkıcı saldırıya karşı bu kabloların savunmasız kalmaması gerektiği vurgulanıyor.
NATO İstihbarat Yöneticisi David Cattler, 2024’ün başlarında Rusya’nın deniz tabanındaki kritik altyapıyı “aktif olarak haritaladığını” ifade etti. Cattler, “…