Plastik Kirliliği ve Çözüm Arayışları
Günümüzde çevresel sorunlar arasında en dikkat çekenlerden biri plastik kirliliğidir. Plastiği geri dönüştürme veya sorumlu bir şekilde yok etme çabalarına rağmen, okyanuslardaki dev çöp yığınları her geçen gün büyümeye devam ediyor. Mikroplastikler, yiyeceklerimizde, suyumuzda ve hatta havada bile kendine yer buluyor. Ancak, araştırmacılar bu soruna bir çözüm olarak, dayanıklı ve tamamen geri dönüştürülebilir, mikroplastik içermeyen, biyolojik olarak parçalanabilir bir plastik geliştirdiler.
Bu yenilikçi malzeme, Alkil SP2 olarak adlandırılmaktadır. RIKEN Center for Emergent Matter Science araştırmacıları tarafından iki monomerin geri dönüşümlü tuz köprüleri ile birleştirilmesiyle elde edilmiştir. Alkil SP2, deniz suyunda saatler içinde tamamen parçalanabilen bir malzeme olarak, tuzlu ortamlarda parçalanmayan birçok ” biyolojik olarak parçalanabilir ” plastikten oldukça farklılık göstermektedir. Toprakta ise yalnızca on gün içinde biyolojik olarak parçalanarak, geride azot ve fosfor gibi değerli besin maddeleri bırakmaktadır. Bu özellikleri sayesinde, Alkil SP2, mikroplastik içermeyen bir biyolojik olarak parçalanabilir plastik olarak, çevresel anlamda büyük bir avantaj sunmaktadır.
Alkil SP2’nin çok yönlülüğü ve çevresel güvenliği, onu özellikle dikkat çekici kılmaktadır. Zehirli olmayan bileşenlerden ve ham petrol dışındaki kaynaklardan üretilen bu malzeme, geleneksel termoplastikler gibi, farklı ihtiyaçlara uyacak şekilde 120°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda yeniden şekillendirilebilmektedir. Bu özellikler, malzemenin geleneksel plastiklere göre daha yeşil bir alternatif olmasını sağlarken, sertliği, kimyasal yapısının değiştirilmesiyle özelleştirilebilmekte ve böylece uygulama seçenekleri daha da çeşitlenmektedir.
Ancak bu yeni plastiğin belki de en önemli özelliği, mikroplastik üretmemesidir. Şimdiye kadar yapılan mikroplastik içermeyen biyolojik olarak parçalanabilir plastiğin erken denemeleri, bileşenlerinin yüzde 80’inden fazlasının alkol ve tuzlu su içeren basit işlemlerle geri kazanılabildiğini göstermiştir. Fakat bu malzeme, umut verici olmasının yanı sıra belirli zorlukları da beraberinde getirmektedir.
- Öncelikle, maliyet durumu, Alkil SP2’nin geleneksel plastiklerle rekabet edebilmesi açısından kritik bir rol oynamaktadır.
- Dahası, okyanus plastiğinin önemli bir kaynağı olan balıkçılık ekipmanları için uygunluğu henüz tam olarak belli değildir ve deniz suyunda parçalanmak üzere tasarlanmış bir malzeme bu sektörde pratik olmayabilir.
Sonuç olarak, Alkil SP2, plastik kirliliği ile mücadelede umut verici bir adım olarak öne çıkıyor; ancak bu yeni malzemenin potansiyelini gerçekleştirmek için daha fazla araştırma ve geliştirme sürecine ihtiyaç vardır.