Yüksek Mahkemeye sunulan başvuru dilekçesinde, TikTok ve ana şirketi ByteDance’in, “Amerikalıları Yabancı Düşman Kontrolündeki Uygulamalardan Koruma Yasası”nın uygulanmasının durdurulması için tedbir kararı talep ettiği bildirilmiştir. Dilekçede, daha önce aynı talebin Temyiz Mahkemesine de sunulduğu ancak bu talebin reddedildiği ifade edilmiştir.
Öte yandan, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, düzenlediği basın toplantısında TikTok’un yasaklanma ihtimaline ilişkin soruları yanıtladı. TikTok yasağının durdurulmasına açık olduğunun sinyalini veren Trump, “TikTok’a bir bakacağız. TikTok’a karşı içimde sıcak bir his var.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Mahkeme, TikTok’un yasaklanmasının önünü açan yasanın lehine karar vermişti. ABD yönetimi, geçen yıl Amerikalı kullanıcı bilgilerini Çin yönetiminin erişimine açık hale getirmekle suçladığı TikTok’un ya ABD’li bir firmaya satılmasını ya da yasaklanmasını öngören bir adım atmıştı. Bu bağlamda, mart ayında Kongre’den geçen yasa tasarısı ABD Başkanı Joe Biden tarafından onaylanarak imzalanmıştır.
Biden yönetimi, TikTok’a 19 Ocak 2025’e kadar Çinli ByteDance ile olan tüm ilişkisini sona erdirmesi için süre tanımış; aksi takdirde firmanın ABD’de yasaklanarak kullanıcıların erişimine kapatılacağını bildirmiştir. 170 milyon kullanıcısı bulunan TikTok firması, bu yasanın ABD Anayasası’nın 1. maddesindeki ifade özgürlüğüne ve ülkenin “açık internet” politikasına aykırı olduğunu savunarak, iptali için Temyiz Mahkemesine başvuruda bulunmuştur.
TikTok’un başvurusunda ayrıca, ABD yönetiminin tanıdığı sürenin son derece kısa olduğu, bu süre zarfında ByteDance ile olan ilişkisinin sona erdirilmesinin teknik ve pratik anlamda mümkün olmadığı belirtilmiştir. Temyiz Mahkemesi ise 6 Aralık’ta TikTok’un yasaya karşı açtığı davada kararını vermiş ve TikTok’un yasaklanmasının önünü açan yasanın lehine karar almıştır.