TikTok’un Geçici Tedbir Talebi ve Yasanın Etkileri
Temyiz Mahkemesi’ne sunulan başvuru dilekçesinde, TikTok’un, Yüksek Mahkeme incelemesi devam ederken geçici bir tedbir kararı talep ettiği belirtiliyor. Dilekçede, söz konusu yasanın 19 Ocak 2025’te yürürlüğe gireceği ve bunun, ülkenin en popüler sosyal medya platformlarından biri olan TikTok’un kapatılmasına yol açabileceği ifade ediliyor. Şirket, bu tedbir kararının ABD’deki yeni yönetimin pozisyonunu belirlemesine yardımcı olacağını ve Yüksek Mahkeme’nin inceleme gereksinimini ortadan kaldırabileceğini vurguladı.
TikTok’un Kapatılmasının Ekonomik Sonuçları
TikTok’un Küresel İş Çözümleri Başkanı Blake Chandlee, dilekçede yaptığı açıklamada, platformun geçici olarak kapatılması durumunda binlerce işletmenin büyük zarar göreceğini belirtti. Chandlee, TikTok’un sadece bir ay kapalı kalmasının ABD’deki yaklaşık 2 milyon içerik üreticisi için 300 milyon dolara yakın, küçük işletmeler için ise 1 milyar doları aşan bir gelir kaybına neden olabileceğini öngördü. Ayrıca, bu durumun TikTok’un 2025 yılı için hedeflediği toplam küresel reklam gelirinin yüzde 29’unu kaybetmesine yol açabileceği ifade edildi. Chandlee, platformun kapalı kalma süresinin uzaması durumunda bu kayıpların daha da artacağına dikkat çekti.
Mahkemenin TikTok Üzerine Verdiği Karar
ABD yönetimi, geçtiğimiz yıl TikTok’u, Amerikalı kullanıcı bilgilerini Çin hükümetine açmakla suçlayarak, platformun ya ABD’li bir şirkete satılmasını ya da yasaklanmasını öngören bir adım atmıştı. Bu bağlamda, mart ayında Kongre’den geçen yasa tasarısı ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanmıştı. Biden yönetimi, TikTok’a, 19 Ocak 2025 tarihine kadar Çinli ByteDance ile olan tüm ilişkilerini sona erdirmesi için süre vermişti; aksi takdirde, firmanın ABD’de yasaklanarak kullanıcıların erişimine kapatılacağı bildirilmişti.
TikTok’un 170 milyon kullanıcısı bulunuyor ve şirket, bu yasanın Amerikan Anayasası’nın 1. Maddesi’ndeki ifade özgürlüğüne ve ABD’nin “açık internet” politikasına aykırı olduğunu savunarak, iptali için temyiz mahkemesine başvurmuştu. TikTok başvurusunda, ABD yönetiminin tanıdığı sürenin çok kısa olduğu ve bu süre zarfında ByteDance ile ilişkisini sona erdirmenin teknik ve pratik açıdan mümkün olmadığı iddia edilmişti. Geçen hafta Temyiz Mahkemesi, TikTok’un yasaya karşı açtığı davada kararını vermiş ve yasaklanmanın önünü açan yasanın lehine bir karar almıştı.
Öte yandan, ABD’de başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump, seçim kampanyası süresince, görevi devralacağı 20 Ocak 2025’ten bir gün önce yürürlüğe girecek olan bu yasaya karşı çıktığını belirtmişti.